Пољопривредници, занатлије и предузетници на СПРЕГ-у у Ваљеву

У Ваљеву је у току тродневни Сајам привреде западне Србије, СПРЕГ, који се приређује 19 година. Производе и услуге представља око 160 излагача из читаве земље и источне Босне и Херцеговине. Намера организатора је да подстакне привредну активност у Колубарском и суседним окрузима.

Производе и услуге на сајму СПРЕГ-у Ваљеву представљају не само мала и средња предузећа, већ и пољопривредна газдинства и занатске радње. Излагачи су дошли из шездесетак градова и општина.

„Деда мој се бавио гранчаријом и отац и ја сма наследио то интересовање. А свакако сам завршио Уметничку школу у Шапцу, смер грнчар, тако да сам од малих ногу укључен у процес производње и само се надограђујем временом", каже Боривоје Нешић, грнчар из Шапца.

Представљена је механизација и опрема за пољопривреду, аутомобили, али и производи народне радиности. На сајму је евидентно да мале произвођаче хране економски оснажују домаћи трговци.

„Оно што ми хоћемо да апелујемо на потрошача, а то је да кад бира свој производ буде свестан шта тиме ради и како доприноси развоју наше државе и наше заједнице", наводи Обрад Поповић, директор Домаћег трговачког ланца.

„На сајму доминирају излагачи производњом. Тако је и ове године скоро 60 одсто излагача долази из производног сектора, што значи да смо задржачли стварно за све ове године тај континуитет да промовишемо и афирмишемо домаће произвођаче", каже Јован Грујић, организатор Сајма СПРЕГ.

Добар део СПРЕГ-а посвећен је уштеди енергије у домаћинствима и системима за грејање и хлађење.

„Ови прозори сваке године имају неке иновације и нова стакла, нискоемисионо стакло пуњено аргоном, значи то све утиче на енергетску ефикасност", наводи Зоран Тешић, произвођач ПВЦ столарије.

„Препознато је и у земљама у региону да треба све више домаћинства да уводе котлове на пелет и познато је да је доста субвенција дато како у земљи, тако и у земљама у региону", каже Александра Ђорђевић која ради у производњи котлова на пелет из Косјерића.

Више од две стотине привредника из читаве Србије сусрело се ради унапређења пословне сарадње. А ваљевска филијала због добре посећености СПРЕГ-а годинама приређује сајам запошљавања.

 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво