Крагујевац: Сарадња и размена искустава лекара ургентне медицине из региона

У сусрет Светском дану здравља, у Крагујевцу је одржан дводневни конгрес ургентне медицине. Окупио је око 500 лекара и медицинских техничара из Србије и региона.

За највише 8 минута, у просеку, по европским стандардима, стиже екипа. Током прошле године у крагујевачком Заводу за ургенту медицину било је више од 45.000 теренских интервенција и амбулантних прегледа.

“На срећу, најмање се бавимо животно угроженим пацијентима, оно што је наш примарни посао. Ми свакодневно у Заводу имамо пет екипа током дана, један лекар је увек на пријему позива, покушава да одговори на све захтеве, савете”, каже др Јелена Тијанић из Завода за ургентну медицину у Крагујевцу.

Искуства стечена у раду поделили су са колегама на другом Шумадијском конгресу ургентне медицине у Крагујевцу.

“Конкретно за младе колеге је од великог значаја да науче неке вештине по први пут и да чују неке информације у збрињавању пацијената, а и за нас старије које смо већ скоро 20 година се бавимо медицином од великог је значаја и да обновимо своје вештине”, каже др мед. спец. Бојана Узелац из УЦ УКЦ Србије.

А њих су поједини лекари из Републике Српске и Црне Горе стекли на факултетима у Србији. Сарађују, и сада су се окупили у Крагујевцу.

“Сарађујемо на свакодневном нивоу, не само кад су у питању размена знања и искустава, него и кад су упућивања и консултације везане за наше пацијенте”, наводи др мед. спец. Славица Зељковић из УЦ УКЦ Републике Српске.

“У Црној Гори сада почиње, односно оснива се катедра ургентне медицине. Значи, научна наставна база ће бити овај професори са крагујевачког Медицинског факултета”, најављује прим. мр сци. мед. Вук Никовић из Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе.

Предавања је на конгресу одржало двадесетак професора из Србије и региона, а како та теорија изгледа у пракси, учесницима је представљено на радионицама.

“Циљ је управо то да пацијент где год падне, шта год да му се деси, било где у Европи, у свету, добије исти квалитет и да буде збринут по истим протоколима”, каже др Јелена Тијанић из Завода за ургентну медицину у Крагујевцу.

Ти протоколи се примењују и у Србији. Зато сви на терену дају све од себе да помогну повређенима и болеснима.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво