Читај ми!

Шта се нуди на крушевачкој берзи плоча

Традиционално, већ 12 година, у крушевачком џез клубу одржава се сваког другог месеца берза грамофонских плоча.

За колекционаре, дискофиле, плоче су непролазне. Заљубљеници у пуцкетање звука са грамофона, винил чувају а на берзама, могу пронаћи, међу раритетима, баш ону плочу која им недостаје. Цене су од 100 до чак 35 000 динара.

"Ја сам слушао музику на разним форматима, пре него што сам чуо на плочи. Ретко шта може да приђе тако близу. Можда има и бољи квалитет звука и сада су нека нова времена а то је нека драж која успорава време када се слуша плоча и онда не може да се пореди ништа са том љубављу и страшћу", каже Никола Јовановић, колекционар плоча.

"Звук са плоче још нико никада није победио. Ми имамо сада разне дигиталне записе, што су, наравно, много практични. Лаки су за употребу али сам звук, тај звук који се претворио у цртице и тачкице, такозвани дигитални запис, никада не може да се пореди са аналогним записом грамофонском плочом", сматра Томислав Павловић, дискофил.

Колекционари су сложни у једном: грамофонска плоча не репродукује само звук, већ негује посебну субкултуре. Тренутно је међу крушевачким заљубљеницима у винили најтраженији први албум Том Вејца и музика из филма "Ни на небу, ни на земљи."

"Овде код нас је убедљиво највеће интересовање за екс ЈУ сцену. Иду и стране плоче али највеће интересовање је за домаћу музику", каже Драгиша Јовановић, организатор берзе плоча.

"Свако време носи своју музику. Пре можда десетак година највише је била популарна музика из 70-тих година. Већ данас је промењена прича и сада иде електронска музика и све ово прати музика нашег неког фанка", наводи Борко Бојовић, колекционар плоча.

Време је само грамофонској плочи додало вредност - тврде крушевачки колекцинари, на чији предлог се ускоро оснива Удружење љубитеља винила Србије.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво