Зашто је млади пар из Венеције отворио италијански ресторан баш у Руми

Из околине Венеције, Матија и Сара, прошле године дошли су у Срем. У Руми су отворили пицерију и праве чувене италијанске специјалитете.

У малој пицерији, рецепти и тајне чувених кувара. Двадесетдеветогодишњи Матија испекао је занат у италијанским ресторанима.

“Италијанска пица се разликује од српске, и људима се допада. Треба ми пет до десет минута за припрему, састојци се разликују у зависности да ли је мала пица или велика, и састојци су оно што пицу чине другачијом”, истиче Матија Горгето, из Руме.

21-огодишња Сара по је струци посластичар, а у заједничком послу задужена је за припрему састојака и доставу.

“Када Матија на пример ставља пасту, ја проверавам да ли су пећ или кутија спремни. Да ли је шунка припремљена, бринем и о достави и слично. Ја не могу да радим без Матеје, и Матија не може без мене”, наводи Сара Пециле. Млади Италијани кажу да је српски језик тежак за учење. Са Сремцима се углавом споразумевају на енглеском.

“Разлика између Венеције и Руме, на пример, је у менталитету, људи су опуштенији, нису изгубили душу, и та разлика ми се допада. Приметио сам да је живот лаганији, нашао сам овде доста бољих производа по нижим ценама”, наглашава Матија Горгето.

Италијанску храну продају, а неке наше специјалитете већ су заволели: “Бурек, ћевапе, кајмак и сир”, каже Матија.

Сари се овде допада сва храна.

“Занимљиво да је купус просто повреће, али овде је фантастично. Не знам шта стављају у њега, ја га у Италији не једем, али га овде једем”, истиче Сара.

Сремци воле италијанску храну, али се углавном изненаде када их у пицерији дочекају странци који знају само неколико речи српског језика.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво