Представа "Швејк" отворила 28. Глумачке свечаности „Миливоје Живановић"

Миливоје Живановић, великан српског глумишта рођен је 2. Априла. Тим поводом у Пожаревцу се већ 28. пут одржавају Глумачке свечаности у његову част, у оквиру којих наступају најбоља позоришта и најбољи глумци у земљи.

До краја извођења представе "Швејк" Београдског драмског позоришта, није утврђено да ли апсолутне истине о пролазности малог човека добри војник у стотину ратова изговара као луда, патриота или вешти саботер, али ова улога донела је Озрену Грабирићу титулу најбољег глумца прве вечери Глумачких свечаности Миливоје Живановић.

"Начин на који каже изврне целу перцепцију како ви размишљате. За мене функционише као тројански коњ који је убачен у редове, он је увек, и код Брехта и код Хашека, на агресорској страни", наводи Озрен Грабарић, најбољи глумац прве вечери фестивала.

Беседу о глумцу приликом отварања фестивала говорио је Петар Божовић који се присетио свог сусрета са Миливојем Живановићем на академији. А кључеве града преузела је на чување председница жирија Љиљана Благојевић.

"Без чега позориште не може. Без глумца и без публике. Без свега може. Замислите, може без редитеља, текста, костимографа, може и без светла. Може без свега. Али не може без глумца и публике", истиче Љиљана Благојевић, председница жирија.

О тој вези већ три деценије брину организатори фестивала.

"За ових 28 година трудили смо се и неговали овај фестивал како Град Пожаревац, тако и Центар за културу да овај фестивал буде на високом и достојном нивоу", наглашава Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац.

Стављајући у фокус глумачка остварења достојна стваралаштва Миливоја Живановића, селекторка Молина Удовички Фотез уврстила је у репертоар и представе „Развојни пут Боре Шнајдера“ у изведби Југословенског драмског позоришта, „Отац“ Атељеа 212, „Ћелава певачица“ Центра за културу Тиват и „Урнебесна трагедија“ Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду.

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије