Меленци: Које олакшице очекују пчеларе од 1. маја

Пчелари ће бити ослобођени плаћања транспортних уверења за селидбу пчела и обавезе дезинфекције возила па ће тако по једној селидби уштедети око 12 000 динара. Ова мера важиће од 1. маја. Пчелари позивају да се настави борба против продаје фалсификовог меда.

Пчелар из села Башаид код Кикинде Радован Жеравица се одлчучио да лековитим биљкама и другим природним састојцима обогаћује мед и тако добије виши облик прераде. Сматра да тржишту увек треба понудити нешто ново.

"Морамо да одржимо квалитет меда, то постижемо са базарима и продајом чистог меда. Значи требало би да пријављујемо ми ове фалсификаторе меда. А чист мед, као мед нема тако велику добит. Значи морамо ту да се мало бацимо и на додатке”, наводи Радован Жеравица, пчелар из Башаида.

Као један од начина промоције природног меда у Меленцима код Зрењанина су организовали сајам пчелињих производа.

Бранислав Мијатов, из Друштва пчелара "Русанда" у Меленцима истиче да је горући проблем фалсификован мед: “Мислим да би то држава требало да поведе рачуна о жешћој контроли меда. Што се нас произвођача тиче ми сигурно производимо квалитетан мед, а доказ за то је једноставно да откупљивачи код нас кад дођу узимају узорке и неће га узети ако мед није добар, ако није квалитетан. Они раде анализу".

Стручњаци предлажу да се пољопривредници и пчелари удружују током периода опрашивања биљака и пчелиње паше, јер се тако обострано повећавају приноси.

"Зависи од биљке, али отприлике минимално 30 до 50 посто повећава принос тамо где су пчеле у тој пољопривреди”, саветује Беге Хуљај, доктор ветеринарске медицине.

Пчелари током априла имају и обавезу да пријаве стање на пчелињаку и број кошница надлежној ветеринарској служби. Од тога зависе и субвенције, које су ове године више у односу на лане за 200 динара и износе 1000 динара по кошници.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара