Шабачка дизајнерка текстила Марија Иванковић Јуришић предузетница године Западног Балкана

Још једна међународна бизнис награда за дизајнерку текстила Марију Иванковић Јуришић из Шапца. У јакој конкурецији у области креативних делатности, Савет за регионалну сарадњу ЕУ доделио јој је награду за предузетницу године Западног Балкана за 2023. и тако је додатно мотивисао да подржава и запошљава друге жене.

У уметничкој радионици Марије Иванковић Јуришић већ деценију и по плету се нити одрживе моде - одевни предмети са душом који се наслеђују. Тако је настао и њен модни бренд, који чува старе занате од заборава јер су креације рађене техникама ручне израде. Маријине моделе данас не ревијама носе светске манекенке и задовољне даме широм света.

“Ја се трудим да стварно, свако ко купи наш комад заправо осети колика је ту љубав и управо та душа уткана у сваку нит коју ми користимо за израду ових текстила. Као што овде можете видети у нашем атељеу, од нити тканих, најтањих нити предива, свиле, вуне, памука, лана, настају тканине на разбојима или на тим мањим машинама за штрикање, али и ручно на иглама коју наше плетиље праве. Од једне нити до готовог производа је дуг пут и у сваки тај тренутак је уткана огромна љубав и посвећеност”, наводи Марија Иванковић Јуришић, Марија хенд мејд.

Маријини атељеи у Шапцу и Београду постали су место сусрета за туристе и купце намернике, радионица за младе креаторе и предузетнице. После низа награда од Удружења пословних жена до светских организација, стигло је и признање за предузетницу године које доживљава као промоцију Србије и пословних идеја наших жена.

“Наша посебност, то је управо та машта и креативност која нас одликује, способност да, чак и за импровизацију, али првенствено талентом и маштом направимо невероватне ствари и мислим да то треба да буде будућост за развој у том предузетничком смислу” истиче Марија. Додаје: “Планови за ову годину су прво Америка, половином ове године, то ме јако радује у оквиру једног програма за светске хенд мејд амбасадоре. Ту сам ушла у ужу селекцију жена из читавог света које се баве рукотворинама”.

Марија нам је открила да планира да се бави и производњом кућног текстила истим техникама, спајајући традицију са данашњим тренутком у чему јој уз креативне тимове помаже верни пас Лаки, који пажљиво надгледа и не мрси конце.

 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара