Пештерско јагње и сјенички сир - брендови на гастрономској мапи региона

У сјеничком крају увек ће вас богато угостити. Добронамерени мусафир/гост третира се као део породице, а на софри ће бити гастрономска атракција - традиционални производи, али и нека мање позната јела.

Непрегледна поља Пештерске висоравни. На њима расте више од 3700 врста биља. Углавном лековитог. Чиста природа и вишевековна традиција. Нема других тајни истичу горштаци, када вас, на почетку гастрономског пута кроз овај крај послуже водом и медом.

„Долазе овде туристи, љубитељи природе, не планинари. Долазе љубитељи природе из Словеније, Аустрије, Војводине. Обилазе Жилидар, Белеву Главу, Штедин, Збињу Главу…“, наводи пчелар Ханефија Алихоџић. Долазе: „Заиста је ова природа нај, нај. И тај мој мед, ја га не бих заменио за онај на Новом Зеланду“.

На софри ће се наћи разни сувомеснати производи, хлебови са хељдом и пите али ће, укусом, преовладати млечни производи. Традиционално се припремају у готово свим домовима на висоравни. Кажу, истог су квалитета и укуса и они из млекара.

„Сјенички сир и сјенички производи немају конкуренцију – квалитета, имају конкуренцију на жалост у цијени. То је тренутно најбоље што Пештерска висораван може да да. Ми смо овде на 1200 метара надморске висине, фабрика нема 150 км у кругу, нема ништа да загади. Сматрам и тврдим да је најздравија, најбоља храна одавде – сир и кајмак“, истиче Ферхан Сејдовић, из млакаре "Сејком".

Причу о пештерском јагњету треба почети на Сјеничком пољопривредном сајму у јуну месецу. Новчане награде су небитне. Све је у здравом престижу. Љутње нема. Отуда и квалитет.

Јагњетину из ове пећи јео је и Јосип Броз Тито.

Бенсад Реџовић из Дуге Пољане показује пекару: „Ова пекара је стара 102 године, то је традиција. Традиционално, Дуга Пољана је по томе позната – јагњеће печење из Дуге Пољане. Сви који дођу – Ајмо у Дугу пољану да пробамо то печење! А иначе, имамо добро месо… јагње с Пештери“.

Гостопримљиви домаћини потрудиће се и да се добро засладите. Ако остане места за слатко. Посластичар Фатмир из Сјенице послужиће вас традиционалним колачима али ће препоручити да пробате Сјенички шприцер и Сјенички качамак

„Сјенички шприцер то је традиционално пиће које се користи поготово у летњем периоду. Качамак је исто традиционални, то је шампита са кором којој се накнадно додаје сладолед точени и то се умеша“, прича нам Фатмир Мифтари, посластичар.

Сјеница је одавно учврстила своје место на гастрономској мапи Србије као дестинација за све гурмане жељне праве, домаће хране. А приоритет је очувати начин живота пештерских горштака.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво