Читај ми!

Царска џамија - симбол векова и трајања

У центру Сјенице налази се Џамија Валиде Султан, задужбина мајке султана Абдул Хамида Другог, са куполом пречника 15 метара, без иједног стуба и без темеља. Архитектонски, један је од најлепших исламских споменика у нашој земљи.

"Када угледате тај минарет, ви знате где сте! Значи ви сте у Сјеници. То је Сјеница", каже Мустафа Балтић, археолог.

Царска џамија је задужбина султаније Валиде, мајке 32 султана Абдул Хамида Другог. Саградила га је од свог иметка, половином 19 века. Археолог Мустафа Балтић каже да је требала да буде симбол моћи Османлијске власти.

"Абдулизаз је правио да би означио нове границе, а дао је да је подиже мајка јер је мајка симбол рађања, и поновног подизања Царства", каже Мустафа Балтић, археолог.

Џамија је изграђена 1870. године од блата, без темеља и стубова, са куполом без дерека.

"Она је највећа купола на Балкану, има преко 15 метара. Грађена је као што су се градиле у 16. веку када је царство било у зениту моћи", наводи Мустафа Балтић, археолог.

У једном тренутку је изгубила аутентичност и изворну функцију.

"Кубе није оригинало, зашто није? Зато што је у потпуности пропало, оног тренутка када су Аустријанци заменили оловни кров да би га претопили уза муницију. Интересантно је да он од 1945. до 1957. није била џамија, била је складиште жита", наводи Мустафа Балтић, археолог.

Детаљно је обновљена 2019. године средствима Турске агенција за развој и координацију.

"Сваки детаљ је на њој урађен, тако да се заиста ради о аутентичности и она је доказ да може. Увежен је тај креч, који је коришћен тада, такав креч и таква се смеса овде правила. Откривен је оригинални михаб и урађена је таква калиграфија каква је започета у том тренутку. Она је неколико пута фарбана па чак је унутра једно време звана плава зато што је имала ову тиркизну односно тиркиз туркиаз турску боју, зато су јој и вратили ову боју", наводи Мустафа Балтић, археолог.

Оригинални Тарих или плоча са историјом џамије никада није постављена.

"Много легенди има о њој, од тога да је отета, да се налази у Бечу, у реалности тарих није постојао јер џамија није у том тренутку била завршена јер се царство реално налазило у великим економским проблемима", наводи Мустафа Балтић, археолог.

У народу се данас може чути и легенда о опљачканом каравану султаније Валиде, који је након дужег времена пронађен, а сво богатство које је било у њему, она је уложила у изградњу дзамије у Сјеници. Данас ова џамија има статус споменика културе и под заштитом је државе.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво