Читај ми!

Штаваљ: Руде има, рудари недостају

Рудник Штаваљ код Сјенице један је од најбогатијих рудника мрког угља у Србији. Басен се простире на више до 30 квадратних километара. И са застарелом технологијом, годишње ископају 90.000 тона угља. Руде има, али не и рудара.

Радивоје Нишовић провео је 33 године радећи 250 метара под земљом. Сви у породици раде у рудницима. Радио је и за двојицу, јер рудара недостаје. Бар педесетак.

“Мале су плате. Људи напуштају. Угља има. Опреме исто треба мало да се дотера, да се набави. Добро и раде, с каквом лошом опремом. Стварно”, каже Радивоје Нишовић, рудар у пензији.

Небојиша Обрадовић био је један од многобројних Пештераца из околних села који су хлеб потражили у руднику. Пре више од 25 година. Још увек ради, попут многих колега, на свим пословима који су неопходни да рудник функционише.

“Радимо све што морамо. Не само ја, него сви. Па да би функционисало, сад тренутно мислим да има 120 људи мање него што је имало кад сам ја почео да радим. Да није извођача са стране, не би имало људи довољно за производњу”, наводи Небојиша Обрадовић, рудар.

Оверене резерве угља прелазе 240 милиона тона. Највеће лежиште после косовског угљеног басена. А Сјенички угљени басен истражен је испод 40 одсто.

“Наш мрки угаљ, погодан је за грађанство, за котлове који се користе у разним установама. Његова калорична вредност је око 16.000 киложула по килограму”, каже Милија Јанковић, технички директор рудника "Штаваљ".

“Кад се погледа квалитет угља, он факат јесте квалитетан тако да може да буде извозни. Има 0,1 одсто сумпора, што га квалификује као високо квалитетан мрки угаљ”, каже Менсуд Турковић, директор рудника "Штаваљ".

За ситнију гранулацију нема заинтересованих. Депоновали су приличну количину. Са друге стране, увек недостају већи комади, за које постоји листа чекања.

“Постоје пројекти, отварања истока, отварања запада, где су огромне, огромне резерве угља и где би, механизованим системом и обезбеђеним пласманом, сигурно у сваком тренутку могли да рачунамо да се боримо да сами функционишемо”, каже Менсуд Турковић, директор рудника "Штаваљ".

За три смене изађе нешто више од 250 тона угља. Толико ископа 350 јамских радника. 2019. године, било их је више од 400.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво