Читај ми!

Одакле све долазе радници у Крушевац

Проблемом радне снаге је глобалан. Неусклађеност понуде и потражње евидентана је и у Србији. Доласком страних компанија отворен је велики број радних места. У градовима попут Крушевца послодавци су принуђени да запошљавају раднике ван округа, па чак и из иностранства.

Почетак радова на Моравском коридору представљао је шансу за упошљавање великог броја људи и смењење незапослености. У пракси се показало да је неопходно ангажовати чак 60 процената радника из иностранства - Турске, Непала, Бангладеша.

Компанија “Кромберг и Шуберт” , која је са 2000 људи највећи послодавац , проблем решава раднном снагом из суседних округа, Нишавског и Поморавског. Конкурси су стално отворени, а ускоро се проширују капацитети .

“То је довело до потребе запошљавања још негде отприлике 500 људи. Различитих образовних профила, тако да су отворени конкурси за оператере у производњи, сектору логистике, инжињеринга, људских ресурса, квалитета. Имамо добру сарадњу са Националним службама где нам шаљу квалитетне кандидате.Што се тиче оператера у производњи није потребно никакво претходно радно искуство што је свакако бенефит за оне који траже посао”, каже Радослав Бановић, технички тренер „Кромберг и Шуберт”.

На евиденцији Националне службе нема машинских и електро инжењера, ИТ стручњака, као ни мајстора различитих профила.

“Почели смо сарадњу са школама поново да матуранте који сада завршавају средње школе, а не планирају да наставе уз Програм гаранције за младе и редовне активности Националне службе обавестимо о свим могућностима и да их препоручимо послодавцима”, каже Предраг Марковић, директор филијале НЗС Крушевац.

Почетком овог месеца отворено јединствено тржиште рада Србије, Северне Македоније и Албаније.

“С обзиром да су у оквиру Опен Балкана три државе практично усагласиле активности и олакшале комуникацију радне снаге. Национална служба је ту пропрати све те активности и олакша пре свега лицима која траже посао, али и у сваком случају послодавцима који очигледно имају проблем", каже Предраг Марковић, директор филијале НЗС Крушевац .

Очекивања су да ће слободан приступ тржишту рада од око 11 милиона становника спречити одлазак младих из региона нудећи могућности за запошљавање, али и одговорити на све веће захтеве за квалитетним кадровима, како локалних тако и међународних компанија.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво