Светски дан вода: Колико бринемо о заштити вода и очувању природе

Поводом светског дана вода истраживали смо колико бринемо о водама и на који начин доприносимо њеном очувању. О томе из Топлице, која је име добила по геотермалним водама.

Када кажемо Топлица, најпре помислимо на предивну реку која је позната по веома реткој појави - епигенији, својству - да у једном делу тече узбрдо. Река је некада била место окупљања људи. Данас је градско сметлиште.

Чедомир Ристић, из Прокупља каже да памти баш ону Топлицу која је била чиста, бистра, која је имала чак и ракове: “Из Ниша смо долазили овде да пецамо рибе и када се окупамо миришемо на рибу. А сада, право да вам кажем не знам да ли бих загазио."

„Купали смо се, било је дивно. Наше купалиште, наше море, било”, сећа се Светлана Илић, из Прокупља.

Још од најранијих времена људи су овде користили благодети топлих вода, па су га због тога назвали - Топлица. Научна истраживања показују да читав крај лежи на мермерним плочама из којих извире најчистија вода.

Србија се по количини водних ресурса налази на 47 месту, од 180 држава у свету. Код нас вода није луксуз као у неким државама света, па је то разлог што њену вредност схватимо тек када је нема. Ако се настави са загађењем, у блиској будућности бићемо суочени са великом несташицом.

„Неодговорно понашање на реци Топлици довело је до тога да је она данас једна од најзагађенијих река у Србији, да врло често долази до помора риба. Становништво по неком неписаном правилу приобаље река доживљава као идеално место за бацање свакојаког отпада. Сваки грађанин би требало да се освести и промени навике које ће нам помоћи у очувању вода које имамо", наглашава Бобан Стојковић, из Удржења "Заштитимо реку Топлицу".

Изворе у Топлици користили су људи одвајкада за пиће и лечење. Једна од најбољих вода, добитница златних медаља за квалитет у Паризу, почетком 20. века, минерална вода Милан Топлица, са извора крај Виче у Прокупљу, флаширана је и продавана широм света. Данас, људским немаром отиче бесповратно у реку Топлицу.

 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво