Песме на српском и финском за романовске овце у Ваљеву

Овчарство је у Колубарском округу, по мишљењу пољопривредних стручњака, достигло оптимум по броју грла и заинтересованости за бављење том врстом сточарства. Ипак, романовске овце гаје се спорадично, а за то се, још пре десет година, определио финско-српски брачни пар Тадић из Ваљева.

Десету годишњицу фарме романовских оваца Тадићи су у кругу обележели уз рођенданску торту. Са закупљеног преселили су се на свој посед у Причевићу. Стигло је око две стотине јагањаца, а овца Моа добила је петорке. Статистику воде у програму који Иван усавршава ради што боље селекције.

“Имамо већ мало искуства кад је то неко време где је најзгодније, рецимо, уносити податке. Можда не мора да се жури одмах, него сачекамо да прође јагњење”, каже Иван Тадић из Ваљева, а

Миа Тадић додаје: „Задовољни смо, сад имамо своју шталу, мислилм своје место, своје имање и то је, наравно, лепо, можемо да развијамо неке друге ствари.”

Било је изазова, у време епидемије короне чак и дилеме да ли да се врате у Финску и потраже посао са факултетским дипломама, Иван као програмер, а Миа као етномузиколог, мада већ лети пише за регионалне новине. Превагнули су живот у Србији, боравак у природи и овчарство.

“Финска овца је доста слична као романовска, плодна и тамо има доста тог знања које ја могу на финском нешто да поседујем и да ја служам неке вебинаре, некако више пута годишње. Увек учимо нешто ново. То је академски неки приступ са нашим школовањем што нема везе са пољопривредом, а можеш ипак, некако, да мало користиш то”, каже Миа Тадић.

“Могу да им помогне, ако треба нешто да се пренесе или спреми или ако је неко јагње побегло да се ухвати”, каже Дуња Тадић.

Имају око 90 оваца. Стадо су смањили из економских разлога и због лакшег пресељења. Прилике на тржишту су се поправиле. Државне субвениције су 10 000 динара по уматиченој овци, а цена меса по килограму је 530 динара.

“Пре годину дана када опет почињу поново да се појачава то интересовање. Људи се више интересују, купују и тај однос цена сад иде све више полако у корист овчарима. Отприлике концентрат, жито и те улазне намирнице су појефтиниле, а цена меса је онако отишла прилично”, наводи Иван Тадић.

Брендирањем производа бави се Миа. Познаје сваку овцу, пева им и на финском и на српском, па на друштвеним мрежама објављује не само стручне, већ и топле пасторалне приче.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво