Све више пољопривредника сеје шећерну репу

Почела је сетва шећерне репе. Веће површине су до сада засејане у Бачкој, а наредних дана се очекују интензивнији радови у Банату и Срему. И ове године сетву уговарају две компаније, које ће прераду обавити у четири шећеране. Иако су у односу на прошлу годину уговорне цене шећерне репе ниже, због пада цене шећера у Евопи, интересовање за сетву је веће.

Највећи проблем у почетку сетве шећерне репе је недостатак влаге у земљишту. Потврђује то и прашина која се диже док Драган Белић пољопривредник из Србобрана сеје. За десетак дана ће завршити овај посао, а слатки корен ће заузети око 200 хектара на његовим њивама.

"Неких 30-40 одсто смо повећали шећерне репе. Из економских разлога. Знамо унапред цену, знамо шта ће се дешавати. Цене осталих култура нису толико обећавале. Тако да ето из тог разлога смо повећали шећерну репу", каже Драган Белић, пољопривредник из Србобрана.

За шећерну репу се зна откупна цена пре сетве. Прошле године су произвођачи имали 52 евра за тону, ове године нешто мање.

"Ми смо понудили произвођачима ове године основну цену 47 евра и дали смо два евра бонуса за семе које је преузето од нас. И сви који су уговорили са нама морају преузети семе од шећерана због сертификације", наводи Раде Миљевић, директор сировинског сектора шећеране Врбас.

Државна субвенција од 35 000 динара по хектару је такође мотив за сетву шећерне репе. Очекује се почетак исплате за прошлу годину, што ће се реализовати преко шећерана, које имају сада и додатне административне обавезе.

"Министарство тражи и податке регистрованих ПГ лица, тако да и то прикупљамо од произвођача. А и траже да сви произвођачи морају бити уписани у е-управи да су пријавили производњу шећерне репе за 2023. годину", наводи Раде Миљевић, директор сировинског сектора шећеране Врбас.

"Суноко" је саопштио да ће засејати 32.700 хектара. Очекује се да обе компаније које прерађују шећерну репу укупно уговоре 46 до 48.000 хектара. Прошле године је било 41.670.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво