Грађани Прокупља траже да се хитно реши проблем паса луталица

На улицама Прокупља све је више напуштених паса. Иако је то већ годинама проблем, нема трајног решења. Колико би помогла изградња азила за напуштене животиње?

Како се изборити са све већим бројем напуштених паса на улицама и у парковима у Прокупљу, питање је, које ових дана поставља све већи број грађана:

“На сред улице ме уједе... Не можеш ту на пијацу да изађеш, на Царину, хоће да поједу све живо.“

“Има их колико хоћеш. Напуштени”, наводе Прокупчани. 

Други нису имали неку непријатност, али се слажу да има доста луталица. Додају да доста људи напушта псе, само их избаце на улицу.

Биљана Вучетић, која се годинама волонтерски бави проблемом напуштених паса, каже да стиче утисак да последњих дана ствари измичу контроли. “Свако решава проблем како он мисли да треба и то обично тровањем. То није решење, значи, поред тога што се отрује пас, може да дође и до тровања детета, човека”.

Обележавање и стерилизацију види као једину ефикасну меру, илуструјући то поприлично фрапантним податком да само један пар и њихови потомци, за шест година, могу довести до нових 67 хиљада животиња.

“Ако имају кујицу, коју желе да чувају, нека је стерилишу, да нема потомке. Ако су сигурни да могу да удоме те своје потомке, онда може, али мислим да већина њих заврши на улици”, истиче Биљана Вучетић, љубитељ животиња из Прокупља.

Град Прокупље до сада је више пута доносио Програме за решавање проблема напуштених паса, последњи пут прошле године, али је њихова реализација у пракси више него скромна.

Када би могла да почне реализација мера из последњег програма, који предвиђа, између осталог и изградњу одговарајућег азила и системско решавање овог проблема, нисмо успели да сазнамо у градској управи, где нико и поред неколико покушаја, није желео да говори о овој теми, коју су грађани, више пута до сада, у анкетама, оценили као најургентнију за решавање.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара