Мали Зворник по мери грађана

Иако су по закону општине у обавези да питају грађане на шта ће се трошити новац из локалног буџета прикупљен од пореза на имовину, ту одредбу у пракси не спроводе све локалне самоуправе. Швајцарска влада награђује бесповратним средствима општине које укључују грађане у одлучивање, а Мали Зворник је међу двадесет оних које су на тај начин добиле новац.

Летња учионица у дворишту школе у Горњој Трешњици изграђена је од новца који се из локалног буџета вратио у село. Становника и ђака у овом планинском месту све је мање, зато у свакој иницијативи виде наду за опстанак.

"Ми нисмо имали идеју да ово буде само за ученике, могу млади из села да сврате, могу бициклисти који пролазе, могу планинари, ови што сакупљају лековито биље, из средине овде сви да сврате, да бораве овде", каже Предраг Спасојевић, учитељ.

На предлог грађана са инвалидитетом део прихода од пореза на имовину искоришћен је за прилагођавање инфраструктуре. Лакше кретање кроз Мали Зворник сада је омогућено не само особама у колицима, већ и слепима и слаобовидима.

"Тако да слеп човек сам може пронаћи установе где су ти кодови залепљени, ми смо овде излепили у Малом Зворнику и на библиотеку, и на апотеку, и на Дом здравља и на маркете", наводи Драган Лазић, из Малог Зворника.

Заинтересованост за учешће у одлучивању изразило је више од две стотине грађана Малог Зворника и околиних села. Међу реализованим пројектима су и изградња летњиковца на обали Зворничког језера у Сакару, игралиште у Будишићу, уређење приобаља реке Дрине.

"Оно што је каракеристика овог концепта јесте та укљученост неформалних група грађана у цео процес, што је резултирало реализацијом девет пројеката за шта смо ове године у оквиру акције "Мали Зворник по мери грађана" утрошили укупно око 5 милиона динара" истиче Милош Спасеновић, координатор на пројекту.

"То њима омогућује квалитенији живот на територији Општине Мали Зворник, јер они то виде шта имају проблем и предлажу нам, увек има предлога за много више и потрудићемо се колико можемо у буџету да определимо да наставимо ту активност и наредних година", наглашава Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

Прилику за унапређење квалитета живота у свом месту од пореза на имовину, грађани који уредно измирују своје обавезе имаће и ове године. Питање је, кажу, у којим ће општинама добити могућност да то право и остваре.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво