Читај ми!

Лекар Никола Новков у слободно време лечи старе и немоћне у забаченим бабушничким селима

Доктор Никола Новков из Бабушнице у слободно време обилази старе и болесне у селима те општине. Заједно са волонтерима и геронтодомаћицама, окупљеним у Удружењу „Лужничке рукотворине“ труди се да старима олакша живот.

Добра воља, саосећајност и Хипократова заклетва воде доктора Николу Новкова до старих и болесних у удаљеним бабушничким селима. Ни лоши путеви ни дуга пешачења нису препрека да се помогне, а највећа награда за хуманост су осмех и пријатељски стисак руке.

“Одлучио сам се зато што доста радим са људима, са старим болесним људима и онда сам увидео да то моје време које ја жртвујем да ће то њима доста значити и помоћи. Такав осећај нема цену, то не може да се плати“, каже др Никола Новков.

Осамдесетседмогодишњи Властимир Тодоровић из села Радошевац каже да му посета доктора много значи, јер од своје пензије, која износи 19 хиљада динара, треба да издвоји четвртину само да би платио пут до Дома здравља.

„Идем два до три пута код лекара и сваки пут платим по 1500 динара. Не можемо да радимо, чувамо мало кокошке. Продао сам краве, не могу да их чувам“, каже Властимир Тодоровић из села Радошевац.

Последњих 15 месеци, захваљујући пројекту „Заједно за старије“, који финансира Европска унија, времешни мештани добијају помоћ геронтодомаћица.

„Преко овог пројекта смо ангажовали 5 геронтодомаћица и обухватили 40 кориснике. Геронтодомаћице њима доносе лекове, намирнице, припремају огрев“, наводи Каролина Стаменковић из Удружења „Лужничке рукотворине“.

„Пошто од Нове године немају продавницу, највећи проблем су им намирнице. Ја им купим, донесем, рачун им дам и они имају поверења у мене“, каже Марина Пејчић, геронтодомаћица.

Општина Бабушница једна је од најстаријих у Србији, а у већини од 52 села нема амбуланте, продавнице, нити до њих стижу аутобуси.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара