Фудбал у Нишу између два рата

Историјски архив у Нишу објавио је књигу о фудбалском животу тог града између два светска рата. Књига је заснована на текстовима из спортске штампе и извештајима са фудбалских утакмица.

Синђелић, Грађански,Победа, Омладинац и Железничар. Ових 5 фудбалских клубова играло је у Нишу у међуратном периоду. Утакмице су биле веома посећене, а међу публиком најугледније Нишлије. Тако о фудбалу у Нишу пишу историчари Бобан Јанковић и Маја Китановић.

„У међуратном периоду Ниш је имао 4 терена, стадиона. Највећи и најлепши је терен ФК Железничар, који данас постоји, остала три стадиона више не постоје. Ти мечеви су били посећени“, каже Бобан Јанковић, историчар.

Нишка варош у то време брујала је о фудбалу, добрим и лошим играма, трансферима и ривалитету.

„Фудбалски живот је тада био јако интересантан и врло су биле посећене утакмице, постојао је ривалитет и да су навијачи имали сличне карактеристике као и данас“, наводи Маја Китановић, историчарка.

Главни извор информација о том периоду је недељник "Нишке новине" који се специјалзовано бавио спортом и фудбалом

„Оно што је интересантно, ту су извештаји новинара Мирка Раденковића из тог периода, који врло сликовито даје приказ свих тих утакмица, где видимо пуно емоција у описивању фудбалских мечева, где видимо интересантне момента и он ту даје и критику, истиче Бобан Јанковић.

Маја Китановић додаје: „Хтели смо да представимо спортски живот у Нишу када није било професионализма, када се фудбал играо из љубави према спорту и према свом граду“.

О овом периоду фудбалске историје Ниша нема много писаних трагова. Аутори најављују да ће у наредним годинама објавити и књигу о фудбалу у Нишу током година окупације у Другом светском рату.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво