Читај ми!

35 година Дописништва у Лесковцу

Најбољи водич кроз време је прича. Данашња је потврдила колико се у Лесковцу садашњост и прошлост преплићу. А у протеклих 35 година било их је на хиљаде, не само из Лесковца већ из целог округа, од бугарске границе до административне линије са Косовом и Метохијом, па и даље.

"Јављамо се са платоа испред зграде информативне организације "Наша реч" где је све спремно за отварање лесковачког телевизијског студија", говорио је Милорад Цветковић, први уредник Дописништва у Лесковцу 25. фебруара 1989. године.

То је историјски датум и за југ Србије и за телевизијско новинарство. Дописништво у Лесковцу уз директан пренос отворио је тадашњи директор Телевизије Београд Душан Митевић. Узбуђење, добар почетак, велики планови сећа се Милорад Цветковић, први уредник Дописништва.

"Три и по деценије, то није само јубилеј и није само двоцифрен број. То је летопис једног дописништва које је и данас светионик истине и префесионализма. Памтим као да је било јуче када су наше информације путовале аутобусом одавде до Таковске 10 у Београду", каже Милорад Цветковић, први уредник Дописништва у Лесковцу.

Визионарство и ентузијазам везали су сниматеља Зорана Стаменковића за чаробни свет телевизије далеко пре званичног отварања Дописништва. Од филмске траке преко касета до дигиталне картице пуне 44 године није се одвајао од камере.

“У то време је један човек био и студио и режија и курир и возач и све. Кад се отварало дописништво био је тејп Јуматик у питању, носио се тејп на једно раме,камера на друго раме", сећа се Зоран Стаменковић, сниматељ у пензији.

У технолошком развоју наше Дописништво је увек предњачило. Први смо увели компјутерску монтажу. Љубомир је једини дипломирани монтажер у редакцији Дописништва, а шта год да је од технике недостајало Зоран је сам правио, попут првог мобилног линка за укључења. Вредно јато телевизијских прегалаца које чини седморо људи не питајући за временске прилике често стиже даље од Јабланичког округа па и ван граница земље, да забележи важне догађаје, недаће, успехе, лепоте.

"У време корпорацијског новинарства када се на националним телевезијама појављују такозвани виртуелни новинари, када се прославља десетогодишњица телевизијске кратке форме односно емисије које трају нешто дуже од 5 минута, трајати 35 година по постулатима старог, доброг новинарства које смо учили од Јове Шћекића,Часлава Радовића, Мите Живковића није мала ствар. Ти постулати су се показали као трајна вредност и нама је понос што је на прави начин промовишемо", сматра Срђан Цонић, новинар Дописништва у Лесковцу.

Иза нас је око 900.000 пређених километара и 850 сати програма. Са истим жаром, професионализмом, одговорношћу и преданошћу пером и камером настављамо важну мисију.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво