Читај ми!

Просветари у Зрењанину захтевају да се повуче предлог за затварање Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић"

Синдикат просветних радника Баната организовао је у Зрењанину протест због најава о затварању Средње хемијско-прехрамбене и текстилне школе "Урош Предић". Основни захтев је био да Покрајински секретаријат за образовање обустави поступак којим би се смерови ове школе преселили у три средње школе у Зрењанину.

Синдикат оспорава процес израде елабората о средњој школи Урош Предић на основу кога треба да се донесе одлука о престанку рада школе. У документу нема социјалног програма и чврстих гаранција за будућност запослених.

"У елаборате пише, например да ће сви запослени бити по потреби распоређени у те три школе.Разумете шта значи по потреби, ако им требамо узеће нас, ако им не требамо неће. То значи да ће они својим људима поделити норме, а нас ће позвати на двадесет, тридесет посто, а ми у нашим школама сада радимо са пуним нормама", каже Милан Галић из Синдиката просветних радника ХПТШ "Урош Предић”.

Скуп у Зрењанину био је подељен симболично у два школска часа. Прво је организовано окупљање испред Културног центра, а потом испред зграде Градске управе која је и покренула иницијативу за измену одлуке о мрежи школа. Предочени су и синдикални захтеви.

"Да будемо питани, значи да школа буде питана као један од суиграча у тој игри јер ово је све било рађено иза кулиса. Један од основних захтева је да се ипак дозволи упис ученицима, да се повуче предлог", каже Валентина Нађ, просветна радница.

Одлуку о школи треба да донесе Покрајина. На питање РТС-а у којој фази је доношење решења, добили смо одговор да "Покрајински секретаријат за образовање не располаже са новим информацијама" у вези са Средњом школом Урош Предић. Чланови Уније синдиката просветних радника Србије за 14. март најављују штрајк у оквиру којег ће часови трајати 30 минута, као подршку ђацима и запосленима у средњој школи Урош Предић.

недеља, 14. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво