На Међународни дан борбе против вршњачког насиља позив на емпатију

На Међународни дан борбе против вршњачког насиља - поруке о толеранцији, заједништву, поштовању - упућују се са више страна. У центру Врања окупили су се представници Локалног тима за борбу против те врсте насиља, Канцеларије за младе, волонтери Црвеног крста да укажу на значај едукације и превенције у тим случајевима.

Родитељи, деца, просветни радници, представници институција - сви треба да су на истој страни. Да васпитањем и образовањем утичу и спрече омаловажавање, дискриминацију, претње међу ученицима, вршњацима. Ђаци са којима смо разговарали следе принцип разумевања и подршке.

"Имала сам проблема кад сам била у основној школи, десила се ситуација где су се посвађала моја два другара и желим поруку да кажем да све може да се реши речима или уколико дође до неких несугласица да не треба да реагујемо насилно, и да увек постоји нека лепа реч коју можемо да кажемо уместо да насрнемо насилно" наводи Петра Стојановић, ученица гимназије "Бора Станковић".

"Ако неко неког увреди може да се каже једна јако лепа реч, а то је извини и може све да се реши", сматра Алекса Јовић, ученик Економско-трговинске школе.

Ена Јањић, ученица Медицинске школе додаје: "Немамо неких озбиљних проблема, увек су то неки решиви проблеми, прво покушамо да их решимо међусобно, или уз присуство разредног."

У Врању је прошле године формиран Локални тим за превенцију и борбу против вршњачког насиља, када је било више пријављених случајева у школама или ван школа.

"За Економску школу у којој радим, код нас је за разлику од прошле године, ове године само један случај вршњачког насиља. Прошле године је у овом истом периоду било већ 3 случаја на трећем нивоу, тако да је та наша акција и сама превенција вршњачког насиља заиста даје резултате" истиче Јелена Тасић, педагогица и чланица Радне групе за борбу против вршњачког насиља.

"Битно је да се сви боримо против вршњањчког насиља, да сви превентивно делујемо на најмлађе, а они да међусобно шире информацију, да је најбитније дружење, подршка, љубав, разумевање и поштовање" наглашава Зорица Јовић, из Локалног тима за превенцију и борбу против вршњачког насиља.

У Саветовалишту за младе, кажу ученици, то и добијају - кроз радионице о различитим темама.

Мартин Стаменковић, ученик основне школе прича о значају: "Значи ми зато што се дружим са другарима, тамо има пуно деце, и чујемо нове ствари које нисмо знали."

Горана Лазаревић, из Саветовалишта за младе, у Дому здравља у Врању објашњава: "Њима је највећи проблем да нађу адекватног пријатеља, друга, другарицу са којим може да подели нешто. Гесло и оно што је битно у нашем саветовалишту за младе је то да можеш да будеш какав год желиш, ми ћемо те саслушати и подржати."

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се последње среде у фебруару.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије