Обележавање јубилеја у књажевачкој Музичкој школи "Предраг Милошевић"

Систематско музичко образовање у Књажевцу почиње средином прошлог века на тадашњем радничком универзитету, а права основна музичка школа у том граду основана је 1980. године. Она касније добија име по Предрагу Милошевићу, нашем истакнутом композитору, пијанисти и диригенту рођеном у Књажевцу. Ове године школа обележава стоту годишњицу његовог рођења.

Млади настављачи дела Предрага Милошевића рођеног 1904., а преминулог 1988. године, своје музичко умеће често приказују својим суграђанима на пригодним концертима, а на тамкничењима редовно освајају највише пласмане. Дует Данке Павловић и Еве Видојковић, освојио је максималан број бодова на недавном такмичењу у Лесковцу.

“Пуно вежбам код куће и учим меку нову композицију. Мало је тешка, али кад је научите лака је”, каже Данка Павловић, ученица 3. разреда, одсек клавир.

Дванаестогодишњи Вукашин Милојевић сматра да ће ове године бити спреман за највише домете.

“Са професором се ових дана спремамо за пар фестивала који предстоје. Ићи ћемо у Шабац, у Нови Сад. у Ниш, у Београд”, наводи Вукашин Милојевић, ученик петог разреда, одсек гитаре.

Школу похађа 265 ученика на шест одсека.

“Имамо одсек клавир, затим дувачки одсек, гудачки одсек, одсек гитаре, одсек хармонике и заиста смо јако поносни што смо прошле године отворили одсек соло певања“, истиче Млађан Василевцки, директор ШОМО "Предраг Милошевић" у Књажевцу.

Нови одсек умногоме је оплеменио наставни програм. У плану је такође отварање одсека флауте, виолончела и виоле.

Милица Димитријевић, наставница соло певања каже да раде побољшање њихових вокалних способности уз помоћ белканто технике. И додаје да је и те како занимљиво.

“Ови часови ће мени много помоћи надаље у мом едуковању зато што планирам да упишем факултет драмских уметности, који итекако тражи доста тога што се ради на овим часовима”, наглашава Миља Стојановић, ученица друге године соло певања.

Предраг Милошевић, дугогодишњи декан музичке академије у Београду, један је од најзначајнијих утемељивача музичког професионализма у Србији. Стварао је оркестарска, солистичка и камерна дела од којих су најпознатија "Симфонијета", "Сонатина" и "Гудачки квартет", настала између 1928. и 1930. године.

 

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара