Како недостатак падавина утиче на опстанак рибњака

То што нема снега и кише забрињава не само воћаре, већ и узгајиваче калифорнијске пастрмке у косјерићком крају. Због ниског водостаја појединих планинских узгајивачи рибе планирају да смање производњу.

Породица Секулић бави се узгојем калифорнијске пастрмке у Маковишту, пар стотина метара од извора Скрапежа. Драган каже да и најстарији житељи тог краја тврде да је у последњих сто година ниво те реке у фебруару рекордно низак, какав је случај у летњим месецима.

"Као да смо се преселили у неку медитеранску климу. Кажу стари да падавине на Карпатима су утицале посебно на изворе на Балкану. Да ли је то истина или није, не знам, али свакако воде је све мање. Да ли ће неке падавине у наредном периоду допринети појачању хидролиошке ситуације надамо се" каже Драган Секулић, власник рибњака у Маковишту.

Још је нижи ниво речице Тмуше, поред које се налази домаћинство Ђокића. Ове године, због сушне зиме Драгана каже да планирају да преполове производњу калифорнијске пастрмке. Да би рибама превентивно обезбедили и течни кисеоник потребна им је трофазна струја, али у ЕПС не схватају колико им је то хитно.

Драгана Ђокић, власница рибњака у Сечој Реци истиче: "То решење о прикључивању још две жице ево чекамо ово је шести месец. До кад ћемо га још чекати видећемо да ли ће то да стигне за лето. Ако би урадили онда да набављамо мало течног кисеоника да мало им помогнемо да се оне мање муче."

Косјерић за водоснабдевање користи воду са Таорских врела. Житеље тог повленског села где је извориште забрињава колико је ове зиме слаб проток, јер је изостао снег на тој планини. Ипак се надају падавинама, али пре свега подизању свести о значају тог природног богатства без којег нема живота.

понедељак, 15. април 2024.
30° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво