Читај ми!

Ко је најпознатији занатлија у Чоки, који ради и у десетој деценији

У градићу Чока најпознатија занатска радња је обућарска, чији ће власник овог лета крочити у 95. годину. Мајстор Андраш је и сада у радионици, прави и поправља обућу.

Андраш Кесег из Чоке има 94 године и најстарији је обућар у Србији. Врата његове занатске радње отворена су већ 76 година и има муштерије које деценијама редовно долазе и из других градова. И даље активан, каже да је управо рад заслужан за његову виталност.

“Ја стално радим. Не кажем сваки дан, али... Ето, имао сам случајева да пред Нову годину треба да идем на вечеру у 8 сати, а у 9 сати треба да направим ципеле што та муштерија тражи. И тако каснио сам на јануарску вечеру. Ето, и то се дешава”, прича Андраш Кесег обућар из Чоке.

У Чоки свима познат као Чика Бандика до сада је направио или поправио десетине хиљада пари обуће. И он је изгубио евиденцију.

“А, то се не броји, знате. Могу да кажем да су била времена када су људи чекали ред ту на степеницама да дођу унутра. Двенво су дошли, ја сам бележио још у време када је био промет да је око 40 људи дошло дневно”, сећа се Андраш Кесег.

За обућара се школовао у Новом Саду. Занимљиво је да исту машину користи већ шездесет година. Андраш је један од ретких сетификованих обућара ортопедских ципела и помагала.

“Улошке споља и унутра. Значи, споља може висина колико ко жели, а изнутра само колико дозвољава ципела. То је највише 10 милиметара, зато што више не може зато што испада нога, пете”, каже Андраш Кесег.

Чика Бандика ће 15. јула крочити у своју 95 годину. За дуговечност је каже најважније водити уредан живот, а највећа радост су му двоје унука и троје праунука.

"Старост се не лечи, старост се чува", поручује Андраш Кесег.

Мала обућарска радионица Андраша Кесега је сигурно најпознатија занатска радња у Чоки.

субота, 20. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво