Читај ми!

Како се чува матерњи језик

На Међународни дан матерњег језика и у основној школи у Дојевићу код Новог Пазара промовисани су толеранција, мултикултура и пријатељство. У Новом Пазару равномерно су заступљена два матерња језика, српски и босански.

У традиционалним ношњама Срба и Бошњака, ученици су представили своју, али употпунили знање о култури и обичајима својих сународника у овој мултиетничкој средини.

“Ми смо овај програм, посветили српском и босанском језику. У госте смо позвали два млада песника и писца и кроз њихове стихове приказали колико то људи писањем чувају и показују своју аутентичност и аутентичност свог народа", каже Маида Демировић, наставница српског и босанског језика у ОШ „Халифа бин Заид Ал Нахјан" у Новом Пазару.

Међународни дан језика обележава се у свету и код нас од 1999. године.

“Ја сам у ношњи наших предака које су носиле наше баке и прабаке и јако ми је драго што сам овде да представим своју културу”, каже једна ученица.

“Ова ношња се зове шалваре и то је део бошњачке народне ношње”, објашњава девојчица.

Међународни дан језика је прилика да се истакну лепоте два језика која су заступљена у настави.

“Децу учимо како да се понашају, како да сарађују, где су те сличности, где су те разлике и да будемо оно што треба да будемо као браћа и сестре", каже Бесим Адиловић, директор ОШ „Халифа бин Заид Ал Нахјан" у Новом Пазару.

Међународни дан матерњег језика обележен је разним културним манифестацијама и у осталим основним и средњим школама као и бројним институција,ма у Новом Пазару. Да подсетимо, настава на босанском језику у Новом Пазару почела је 2013. године.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво