Читај ми!

Јагодина: Бивши акцијаши и волонтери уређују излетишта

Удружење акцијаша у Јагодини са око 150 чланова ветерана и данас шири позитивну причу о некадашњим радним акцијама. Уз младе волонтере све чешће организују и еколошке акције. На излетишту "Руско гробље" уређивали су трим стазе и уклањали стара стабла.

Уз акцијашки поздрав и издавање задатака, крећу да раде. Различитих су занимања и година, али се свакој акцији с радошћу одазивају.

“Долазим с акцијашима и стварно ово је прелепо, дружимо се природу улепшавамо, стварно прелепо је”, каже Даница Радисављевић, из Јагодине.

Некада су градили путеве и пруге широм Југославије. Тих времена се радо сећају и причају својим потомцима.

“Са сваке акције имамо много другара јер најмање је било по пет до десет бригада у једној смени из свих република, ми смо сви били ко рођена браћа ако верујете”, наводи Радослав Адамовић, акцијаш ветеран, а волонтер Стефан додаје: „Акцијаши су били моја мама и мој дека, Милан Петровић,знам да су ишли на разне радне акције по разним градовима Србије и причали су ми како моја мајка је била задужена пошто је била женско да носи воду и да помаже радницима.”

Омладинских радних акција више нема, али су ветерани активни и данас и анимирају младе да им се придруже у пројектима сређивања града и околине.

“Јако су заинтересовани све се више и више јављају бивши некадашњи акцијаши то су сада људи у годинама преко 50 и више, имамо члана који има 87 година, четри пет пута годишње изађемо на ова плућа града Јагодине”, наводи Дејан Новаковић из Удружења "Акцијаши и волонтери".

У излетишту на изласку из града акцијаши су раније између старих стабала садили нове саднице борова. Да би плућа града, како Јагодинци зову то место, и даље била омиљено шеталиште ваљало је средити и трим стазе и уклонити стара стабла.

“Сада је битно очувати животну средину, сада ова акција јесте у том смислу еколошка радна акција,то је сада циљ да привучемо пажњу више младих људи наравно”, каже Мирослав Тасић, председник Актива команданата акцијаша.

Ново окупљање акцијаши Јагодине заказали су за 2 месеца када ће посадити нове саднице борова.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво