Читај ми!

Лесковац: Две бабице подршка за маме

Знање, искуство и савете о припреми за порођај, нези бебе и дојењу, бабица Радмила Пејковић Илић из Лесковца почела је да дели преко друштвених мрежа у време пандемије коронавируса. Тада је основала и Удружење "Две бабице" којем се јављају жене из целог света.

Шири хуманост, ведрину, срећу, доброту, радује се рађању живота. На путу до најлепшег тренутка многим Лесковчанкама, али и женама широм земље и света велики ослонац је бабица Радмила Пејковић Илић.

"Пошто сам се тада остварила други пут у улози мајке хтела сам да додатну подршку пружим пошто сам била на породиљском боловању и цела идеја је кренула заправо од тог писања блога", наводи Радмила Пејковић Илић, бабица и оснивач Удружења "Две бабице" из Лесковца.

Брзо је стицала поверење и градила мостове пријатељства. Радмилина помоћ и доступност Јелени су олакшали материнство.

"Мени је највише значило да Ради могу да се јавим кад год, у пола ноћи, да јој пустим поруку, да је питам за савет", каже Јелена Ристић Стојилковић, новинарка из Лесковца.

Како се повећавао број трудница и породиља које прате рад лесковачког Удружења тако се ширила и мрежа стручњака из целе земље који су подржали бесплатну едукацију. На око 1000 питања колико дневно стиже одговарају бабице, лекари специјалисти, психолози, физиотерапеути, нутриционисти.

"Желела сам да допринесем сарадњи, да заједно едукујемо будуће маме а свакако бићу и сама будућа мама", каже Милена Стојановић, нутрициониста из Лесковца.

"Веома сам поносан што сам имао прилику да бројне вршњаке укључим у Удружење односно у волонтерски рад", каже Марко Цветковић, гинеколошко-акушерски техничар из Лесковца.

Кад одложи униформу у приватном Дому здравља Радмила се посвећује едукацији. Написала је и два приручника намењена мајкама. Велика захвалност са свих меридијана.

"Некако ми најдраже буде кад ми се мајке јаве са тим позитивним информацијама. Онај моменат када ми каже не знам после 2 године ми се јави, Радо ја и даље дојим, супер је све, на порођају је све феноменално прошло", прича бабица Радмила Пејковић Илић.

Несебично пружа помоћ и сиромашној деци и женама жртвама породичног насиља. Да је одабрала прави позив потврђује у свакој прилици. Следећи Радмилин корак је отварање бесплатне школе родитељства.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво