Читај ми!

Тајне најстарије цркве у пиротском крају

Црква-маузолеј, посвећена Светом Николи и Светој Петки у селу Станичење поред Пирота, најстарија је црква у Горњем Понишављу. Саграђена у 13., а живописана 30-тих година 14. века. Поред занимљиве архитектуре, посебну пажњу привлаче необичне фреске, које су нажалост услед зуба времена, све блеђе.

Није највећа, али је најстарија црква Светог Николе по много чему посебна и још увек у потпуности неистражена. Ретки прикази на фрескама, међу њима најинтригантнија, Бели Анђео, другачији од познатог. Нажалост, веома оштећена фреска, али ће јој искусни кописта после 7 векова, удахнути нови живот.

"Док сам копирао у Галерији фресака, обишао сам све споменике копирајући од 11 до16. века. И не постоји начин сликања оваквих крила, као код овог Анђела у Станичењу. Ово ме одушевило...Ово сликање крила са тим паперјем...Није се код нас то појављивало. Видите и на цртежу како је то лепо урађено", каже Часлав Цолић, кописта фресака.

Црква Светог Николе у Станичењу сазидана је у време Бугарског цара Јована Асена,а изнад улаза на западном зиду стоји натпис са именима ктитора – Арсеније, Јефимија и Константин.

На јужном зиду, ктитор и ктиторка између себе држе макету цркве, док је испод макете и ктитора - дете. На супротном зиду, насликани су портрети властелина и властелинке у раскошној одећи. Доњи делови њихових хаљина украшени су двоглавим орловима.

Фреске нису једино богатство ове цркве.

"Могу да поменем да је у оквиру саме цркве и иконостас, који је направљен у 16.веку. У питању је Јован Самоковлија који је такође радио престоне иконе на иконостасу", наводи Радмила Влатковић, историчарка уметности.

Тајне које крије најстарија црква у пиротском крају, могу бити поново изазов за будуће истраживаче. Сада је неопходно - што пре почети конзервацију вредних фресака које су веома оштећене али и реконструкцију саме грађевине, која је проглашена културним добром 1967. године.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се