Око соколово Драгутина Матића

Фотографија српског ратника из Првог светског рата - у шињелу, чврстог става и погледа, Драгутина Матића - обишла је свет. Стигла је чак и до Јапана, где је, наводно, један стручњак забележио да приказује српског сељака који покушава да оштим око продре у намере непријатеља. Тако је Драгутин Матић постао најпознатији српски извиђач.

Прославила га је фотографија, а он, путем те фотографије, српског војника. Историја га памти као једног од најбољих извиђача српске војске, а потомци и мештани који с колена на колено причају о њему, као родољуба и честитог, праведног и вредног човека.

„Отац је причао да је он волео да се ради, да се ради, и кад дође отац овде у суботу и недељу, опет су морали да раде. Имали су нешто, само за своје потребе, нису продавали стоку. Као човек толико је био благ према деци кад дођемо“, сећа се Зоран Матић, праунук Драгутина Матића.

Живорад Матић, најстарији праунук Драгутина Матића додаје: „У својој 70 и кусур години био је председник села на иницијативу села. Могу да вам кажем да је био веома радан, веома скроман, и веома строг човек - строг прво према својој породици, па после свима осталима“.

„Кроз причу знам, кажу да је био добар човек, организовао мобе кад треба неком да се помогне. Доведена је вода 50 и неке године, отуд је ископано 2 км до села, тако да је село било снабдевено његовом заслугом, путеви су исто прављени“, наводи Радисав Петровић из Калетинца. Рођен је 1888. године, у војску из родног Калетинца отишао са 22.

Регрутован је напре као коњаник, касније распоређен у пешадијски пук. Као пешадинац извиђач Драгутин Матић отишао је у рат.

„Учествовао је у 1. и 2. Балканском рату. За време 1. Светског рата учествује са својим Гвозденим пуком у Церској и Колубарској бици, заједно са српском војском чини одступницу српском народу и прелази преко Албаније. Долази на острво Крф, па на Солунски фронт. На Солунском фронту бива лакше рањен, али наставља војевање даље“, истиче Маја Милошевић, проф. историје.

Као вешт извиђач успевао је да неопажен приђе непријатељу, преброји војнике и наоружање и са тачним подацима се врати у штаб. Тако су му поверавани најодговорнији задаци. У Калетинац се по завршетку 1. Светског рата вратио са две Карадјордјеве звезде и три ордена Белог орла.

Драгутин Матић био је скроман човек и кажу да није много говорио о свом учешћу у ратовима. Одбрану земље сматрао је часном обавезом сваког човека. Фотографију Око соколово која је постала симбол Великог рата и нашла се у многиом уџбеницима за историју направио је на Дрини руски ратни фоторепортер, а да је реч управо о Драгутину Матићу из Калетинца сазнало се када се та фотографија нашла на омоту плоче „Марш на Дрину".

Драгутин Матић умро је са 82 године у свом Калетинцу и сахрањен је на сеоском гробљу. Кућа у којој је рођен и којој се вратио после ратова обновљена је и данас је музеј, а фотографија Око соколово налази се на свим скуповима и изложбама широм света посвећеним Великом рату.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара