Читај ми!

Библиотека љубави

У ивањичком селу Kатићи налази се јединствена библиотека. Завичајна или библиотека љубави, како је зову, броји преко 600 наслова које су некада, као успомену на дан венчања у месној канцеларији, поклањали млади брачни парови.

Више од три деценије у селу Kатићи младенци су уз изговарање судбоносног ДА пред матичаром, Завичајној библиотеци остављали несвакидашњи поклон. Kњиге са посебним посветама прецизно су заведене, а прва је уписана још 1980.

„То је била стварно лепа традиција. Моји родитељи су се у овој просторији венчали 1989. године и том приликом даривали су једну књигу са посветом. Посебно је занимљиво да су и они овде учили школу, а ја сада овде радим као профессор хемије и физике", објашњава наставница Основне школе „Мићо Матовић" Јелена Пантовић.

У библиотеци љубави сачувано је на стотине различитих наслова који подсећају на венчања мештана у ивањичком планинском селу. Од Речника српскохрватског књижевног и народног језика, преко белетристике, до последње, Дучићевог Блага цара Радована.

„Свако може да нађе нешто за себе из разних области и што се тиче поезије и што се тиче прозе и што се тиче политике и што се тиче историје. Углавном, свих врста књига. Јер свак’ је према свом нахођењу и према ономе како он мисли и сматрао да треба да купи он је куповао", каже наставник Основне школе „Мићо Матовић" Милош Мрдак.

Уз школску, јединствена Завичајна библиотека у Kатићима има посебно место.

„То је Месна канцеларија која, нажалост, више не постоји. Ја бих искрено волео када би та канцеларија поново почела са радом, када би се обновила, реновирала, када би се млади брачни парови поново венчавали овде и када би поново даривали књиге са својим љубавним посветама", наводи директор Основне школе „Мићо Матовић" Војислав Миловић.

Тако би, верују, уз чување успомена на склопљене бракове, подсетили на животне вредности и можда и на тај начин допринели да оживи село.

 

 

 

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара