Врање: Подршка и помоћ оболелима од рака

Друштво онколошких пацијената у Врању формирано је пре три године са идејом да укаже на значај превентивних здравствених прегледа. Осим међусобних контаката, чланови удружења стекли су многе пријатеље са којима су реализовали више десетина акција, али и од којих добијају помоћ и подршку.

У тешким тренуцима, када су у процесу лечења од рака или се опорављају, разумевање у удружењу их охрабрује.

"Дружимо се, размењујемо искуства, имамо радионице, било шта нешто што нам треба везано за прегледе бесплатне, информације", каже Милица Стојиљковић, секретарка Друштва онколошких пацијената Врање.

И од шире заједнице добијају подршку. У приватној клиници могу да оду на бесплатан гинеколошки преглед, сарађују са једним такси удружењем када им је потребан превоз до болнице.

"Нама је циљ да њима пружимо ослонац, лепу и добру реч, не само преглед, већ и осмех и бити им морална подршка у оздрављењу", наводи Ивана Трајковић, медицинска сестра у приватној клиници у Врању.

"Ми радимо две ствари. Има људи који не могу да плате превоз до свог дома, а другим људима који имају новца, ми и једнима и другима пружамо да знају да имају подршку, да нису сами", наводи Драгана Вукославовић, власница такси удружења у Врању.

Марија Додић одлучила је да од сваког продатог аранжмана у цвећари издвоји новац за Друштво онколошких пацијената.

"Представља ми задовољство да им помажем, ту сам за њих кад треба. Мотивација је то да моје мало њима ће значити пуно", наводи Марија Додић, власница цвећаре у Врању.

О важности правовремених прегледа гласно говоре у Друштву онколошких пацијената.

"Прегледај се кад ти није ништа, касније кад почне нешто да боли, кад је већ карционом у поодмаклој фази, онда је и исход лечења неизвестан, док је у раној фази све много другачије, исход је позитиван", каже Светлана Здравковић, чланица Друштва онколошких пацијената Врање.

"Ту смо ми као здравствени радници и породица пацијента да помогне колико може, али највише излечење зависи од самог пацијента, од главе пацијента. Ако верује да може да победи, може да победи", наводи Др Коста Здравковић, начелник Дневне онколошке болнице у Врању.

Важно је ићи на превентивне прегледе, кажу лекари, како би се спречио развој болести.

среда, 21. фебруар 2024.
9° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво