Зашто се најчешће изостаје из школе

Изостајање са наставе, велики је проблем у школама у Србији и по томе смо изнад међународног просека земаља које су учествовале у последњем циклусу ПИСА истраживања, највећег светског истраживања у области образовања које спроводи Организација за економску сарадњу и развој. Највише неоправданих изостанака, показују подаци, правили су ђаци који похађају четворогодишње средње стручне школе.

Ученици најчећше оправдано изостају због болести, али неретко се дешава, да у школу не дођу и због задатих обавеза.

"Највише изостајем због такмичења, присуствујем великом броју такмичења, а гледам да будем што здравији и на тај начин смањујем себи ризик изостанка", каже Марко Пешић, ученик Гимназије у Пироту.

"Дешавају се те неке калкулације око полугодишта или када су нам пренатрпани тестови и одговарања и онда се дешава да неки ученици изостану", наводи Владана Благојевић, ученица Гимназије у Прироту.

У пиротској гимназији, више је изостанака у другом полугодишту, када је и већи број ученика који одсуствују због такмичења.

"Сви кампањци су у великом проблему, нарочито када је у питању термин око тромесечја, ту имају углавном писмене вежбе и тестове из многих предмета и испитивања јер су наставници у обавези да бар једну оцену за тромесечје ученицима дају, тако да је ту и већи број изостанака", наводи Тамара Кутлешић Станчић, психолог пиротске Гимназије.

Иако су ПИСА истраживањем, обухваћени само средњошколци, проблем са изостанцима постоји и у основним школама.

"Могуће је да се број свеукупно повећао након ове пандемије, да су људи остељивији, да родитељи лакше задрже децу кући, не из неког иживљавања него из страха, чак се и у учионици брже реагује ако дете кашље више пута, тако да мислим да ти изостанци чине већину", сматра Саша Бојанић, педагог ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву.

Да би се избегло стратешко изостајање са наставе, потребна је отворена комуникација измедју родитеља и деце , као и добра сарадња родитеља са наставницима.

"Сигурно један број родитеља, који у том неком смислу излази деци у сусрет да су склони да можда кажу деци да остану код куће ако нису спремни за неки контролни, за неко одговарање, мислим да им тиме чине лошу услугу. Сада је услед тога што сви у школама имамо електронске дневнике, омогућено родитељима да прате и уколико посумњају да дете изостаје, а да они не знају, увек могу на дневном нивоу да виде када су убележени ти изостанци", каже Биљана Марковић, члан савета родитеља ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву.

За ученике који касне на наставу због превоза или непредвиђених ситуација, постоји разумевање, али изостанци из тих разлога су мање заступљени.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво