Крагујевац: Мирно решавање спорова између послодавца и запослених

Канцеларија омбудсмана Крагујевца потписала је споразум о сарадњи са Републичком агенцијом за мирно решавање спорова. Разлог је брже решавање колективних и индивидуалних радних спорова између послодавца и запослених, споразумно и у миру.

Отказ уговора о раду, неисплаћени путни трошкови, прековремени рад, штрајкови, само су неки од радних спорова који се воде пред судовима у Србији. Странке се на припремном рочишту обавештавају да радни спор, могу решити мирним путем, што је донекле растеретило правосудни систем.

„У 2023. години поднето је око 870 тужби у радним споровима, док је у 2022. било 1240 предмета који су се водили поводом радног спора“, наводи Александра Милетић, пи-ар Основног суда у Крагујевцу.

Колективне и индивидуалне спорове, могуће је решити мирним путем, методма арбитраже и мирења , које спроводе независни стручњаци. За покретање поступка пред агенцијом за мирно решавање спорова, потребна је сагласност послодовца и запослених, а проблеми су различити.

„Имамо и СОС мобин телефонску линију на број 0800 300601, градјани добијају информацију о процесуирању злостављања на раду. Такође радимо и дискриминацију и различите спорове везане за права из колективног уговора и индивидуална права из колективног уговора од топлог оброка, регреса, права на годишњи одмор“, каже Ивица Лазовић, директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Крагујевчанима је тај пут додатно олакшан, јер ће од сада преко канцеларија локалног омбусмана моћи да поднесу притужбе Агенцији. То се односи пре свега на запослене у јавном сектору - предузећа, установе и управе чији је оснивач град.

„Није тако мали број случајева и запослених у приватном сектору премда ми нисмо надлежни као локални омбудсман за приватни сектор, ми ћемо свакако проследити све те случајеве и упутити републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова, тако да ћемо и на так начин помоћи да остаре своја права из радног односа“ истиче Јелена Миливојевић, омбудсман града Крагујевца.

Годишње се пред Агенцијом покрене више од 1.000 индивидиалних и колективних радних спорова. Мирно решавање има низ предности: завршава се за месец дана, ефикасно је и бесплатно, без плаћања судских трошкова.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво