Музејске чаролије: Како ваљевски основци проводе зимски распуст

Ове зиме Ваљево је без клизалишта, али програме за децу школског узраста за распуст организују Центар за културу, Матична библиотека и Интернационални уметнички студио „Трнавац". А у Народном музеју осмишљене су „Музејске зимске чаролије", односно едукативно-креативне радионице за основце.

Слободно време током зимског распуста деца од 7 до 10 година у Ваљеву радо проводе у Народном музеју. Педагози и историчари одабрали су занимљиве теме како би научили нешто ново, али и били креативни.

„После успешне сезоне радионица током првог полугодишта, када смо имали заиста одличну сарадњу са ваљевским основним школама и када смо одржали преко 70 радионица, ево ми смо решили да за овај зимски распуст за децу приредимо нешто интересантно, нешто ново и нешто другачије", каже Марина Ћировић, кустос историчар.

Радознали малишани воле приче о свемиру, а ове зиме у музеју научиће штошта о томе како су се хранили стари Римљани, па о култури гајења и испијања чаја, у чему имају искуство.

У сусрет олимпијским играма велико интересовање било је за радионицу о њиховом историјату, јер се прича и о симболима, маскотама, олимпијском селу. Златне медаље креирали су како су желели.

„Ја тренирам гимнастику три године и имам једну златну медаљу."

„Волим да тренирам одбојку и златну медаљу бих поклонила својој сестри Стефани зато што је волим много."

„Једном члану своје породице, јер другарство није довољно као породица. Породица је важнија од свега на свету", истичу деца.

„На крају тог креативног дела радионице желели смо да пошаљемо поруку да су олимпијске игре симбол јединства, мира и пријатељства међу народима и да негују вредности као што су фер-плеј, поштовање и толеранција", наводи Александар Ђурђевић, кустос историчар.

Осим што им слободно време буде испуњено квалитетним садржајем, битна карактеристика програма, које установе културе у Ваљеву организују за децу, јесте што се упознају и друже се са вршњацима из других школа.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво