Читај ми!

Година за нама, кроз објектив камера наших дописника

Екипе дописничке редакције увек су тамо где је вест и где нам гледаоци укажу на проблем или лепу причу. Година за нама стављала нас је пред бројна искушења. Ми вас, у духу празника, на кратко подсећамо САМО на лепе, духовите и поучне приче наших колега, али и на занимљиве, хумане и успешне људе који су заслужили место у нашем програму.

Нема тог града, села, засеока или махале у којима екипа РТС-а није била. Од севера до југа, преко срца Србије у сели Драчи.

У својој рубрици колега Бранко Вукашиновић из крагујевачког Дописништва је симболично, географски центар државе, обележио заставом Србије.

Реализовали смо и специјалне емисије у којима смо вас боље упознали са Бориним Врањем, Јужним Банатом где дувају најјачи ветрови, возили вас кочијама кроз Апатин и шетали краљевским градом на Ибру. Обишли смо и Прибој, Пирот, Куршумлију, Нови Бечеј и Тимочку Крајину, слушали звукове фруле крај Мораве.

Да реке спајају не само обале, већ и људе и државе показали смо у причама из Лознице, са обе стране реке Дрине - из Србије и Републике Српске. На реци Пек, Пожаревљани су трагали за златом, а заједно са туристима из целог света Дунавом су пловиле колеге из Смедерева.

"Веома сам заинтересован да научим нешто више о овом региону и о земљи, јер сам први пут у Србији", рекао нам је анкетирани туриста.

Шетали смо Кикиндом и најлепшом улицом на свету, а захваљујући колегама из Зрењанина присуствовали јединственом феномену - цветању Тисе. У нашим емисијма могли сте да видите и необичне приче обичних људи. Сазнали сте да се у Крагујевцу гаји црни парадајз, чува прасе као кућни љубимац, а у Ужицу врабац.

“Највише воли друштво паса и људи. Свиње баш и не воли”, рекла је Јелена Батавељић, из села Јовановац код Крагујевца.

"Просто воли све и мед и сарму и доручкује, руча и вечера са нама", казала је Теона Смиљанић, из Ужица, о свом љубимцу.

Са поносом смо славили велике успоехе наших кошаркаша. У Сомбору смо затекли Николу Јокића, а Светислав Пешић говорио је за ексклузивно за РТС пред камерама пиротског дописништва.

"Светско првенство сигурно остаје дубоко у мени из разлога што је било једно од најквалитетнијих", истакао је Светислав Пешић, тренер кошаркаршке репрезентације Србије.

Радовали смо се и успесима младе Нишлијке када је узела учешће на Вимблдону, колеге из нишког дописништва извештавале су и о злату јуниорске кошаркашке реперезентације. Лесковачко дописништво испратило је отварање националног стациона, а поносни смо били и на једну баку из Ниша која је у деветој деценији научила да вози фићу.

"Помало се учили и научили, слушам како каже" нагласила је Винка Митровић.

Нашим причама успели смо да помогнемо многима - да добију неопходно лечење, нови дом.

"Сад се осећам добро, хвала хуманим људима што су ми помогли." захвалан је Александар Станојевић, из Сурдулице.

Наше репортаже помогле су и једном Новопоазарцу да прикупи 70.000 евра за студије на Оксфорду. Поносан је ове године био и Чачак као престоница културе, а и Златибор који је обележио 130 година туризма. Крушевљани су се подсећали позоришних и филмских бардова, а пред нашим камерама дописништва у Новом Саду говорио је и виолиниста Стефан Миленковић.

"Свако признање значи, лепо је што људи цене то што радим", чули смо од Стефана.

Колеге из Новог Сада, Ниша и Чачка водиле су вас и на све значајне фестивале у нашој земљи, од Еxита, преко Нишвила, до Гуче.

Где је музика ту су и традиционални спрски специјалитети. Од укуса са југа, из Врања и Пирота, преко љутенице из Лесковца до чварака из Ваљева.

Живот националних мањина, важан је сегмент наше емисије. Колеге из Панчева упознале су вас са културом Словака, а у Суботици смо присустовали манифестацији која приказује обичаје Буњеваца.

"Бандашица и бандаш су некада били највреднији људи на њиви" сазнали смо од Дуње Шимић, из Суботице.

Навикли сте да су тв екипе из наших дописништава увек прве на сваком догађају и да за вас доносимо ексклузивне снимке. Колеге из Шапца забележиле су кадрове аварског појаса у Сремској Митровици чија је вредност већа од милион евра. Поносни смо на пожртвованост свих чланова наше редакције, а похвале и награде стижу и од других. Највеће призање за све нас јесте ваше поверење. У име свих 170 запослених у редакцији дописништва желимо вам срећну и успешну Нову годину.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара