Читај ми!

Мајстори трубе из Владичиног Хана

За многе је незамисливо славље без трубача. Најбољи у Гучи ове године био је Бојан Ристић из Владичиног Хана, који ће са оркестром наступити у Београду првог дана Нове године.

Владичин Хан је познат по мајсторима трубе. Бојан Ристић биће шести, после титуле најбољег трубача на 62. Сабору у Гучи. Наступа са оркестром готово четврт века.

"Сан сваког трубача је да постане мајстор трубе, мени се тај сан испунио, тако да сам ове године добио прву трубу Драгачева, наредне године добићу признање за мајстора трубе", каже трубач Бојан Ристић.

О тим наградама сања и Бојанов син, 15-огодишњи Богдан.

"Једва чекам следећу годину да се појавим на такмичењу. Желео бих да постанем као мој отац, да освајам исто награде у Гучи, и да постанем мајстор трубе као мој отац", истиче Богдан Ристић.

Уобичајено је да су децембар и јануар месеци када готово да немају слободан дан. Мада памте и 2008. годину, тада нису свирали за дочек, већ спонтано код колеге трубача.

"Ми увече нисмо имали ништа. И кажем, другари, идемо, за три сата смо кући, једна нова година славили смо тако. И онда нас зове мој велики пријатељ Бобан, да му се тог дана родио први унук, од Марка Марковића, тако да смо наставили кући да славимо јер се родило дете и то је за мене најлепша нова година" наглашава Бојан Ристић, трубач.

"17 година сам са Бојаном у оркестру, многе нове године смо провели у Француској, Немачкој, Београду, по целом свету", каже Славољуб Анђелковић, тенор.

"Очекује нас много, много тренинга, и да што више вежбамо, да што дуже будемо најбољи", закључује Драгослав Новковић, бубњар.

У 2024-ој очекује их и фестивал у Француској, и више од 40 наступа, у многим градовима широм Србије.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара