Читај ми!

У Панчеву представљене аквизиције

Народни музеј из Панчева обележава 100 година од оснивања изложбом „Аквизиције", на којој су представљени најзначајнији предмети пристигли у ову установу током протекле четири деценије. Поставка има четири дела: археологију, историју, етнологију и конзервацију.

Музејска пракса раније је била да се сваких 4-5 година прикажу најновији експонати, који су постали део фонда. У Панчеву то није рађено од 1984. године. Зато су кустоси направили репрезентативни избор дела и представили их јавности поводом јубилеја века од оснивања институције. Нашло се ту много значајних предмета.

„Ту је писмо бана Јелачића Стевану Шупљикцу, значајна археолошка открића од неолита до средњег века, легати Зорана Петровића, Стојана Трумића, Олге и Стевана Смедеревца", каже Мирослав Бирцлин, директор народног музеја Панчево.

Музеј у Панчеву основан је на иницијативу доктора Борислава Јанкулова и у почетку је имао само археолошку збирку. Данас она садржи 6800 предмета. Сваке године врше се ископавања и долази до нових открића.

„Приказани су налази проистекли са ископавања неолитског локалитета у Опову 80-их година прошлог века, затим ископавања почетком овог миленијума у околини града, пре свега у Омољици, Долову и самом Панчеву", наводи Војислав Ђорђевић, кустос-археолог.

На изложби аквизиција публика може да види уметничке слике, оружје, предмете из домаћинства. Значајан је и рад конзерватора на свим новим експонатима.

„Од 2014. бих издвојила радове на конзервацији и рестаурацији таванице у свечаној сали и застави Српског Војводства из 1848. године", каже конзерватор Гордана Ђурађевић-Прванов.

Следеће године кустоси музеја настављају ископавања у околини Ковина, Гаја и Банатског Новог Села, као и рад на прикупљању нових експоната, који стижу и путем откупа, размене или поклона.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара