Читај ми!

Које опасности вребају децу на друштвеним мрежама

ТикТок је једна од најпопуларнијих друштвених платформи посебно међу децом и тинејџерима, који све више времена проводе уз телефоне. Какве све изазове и опасности доноси, млади често нису ни свесни.

Постављају се непримерени изазови, који охрабрују ризична понашања. Они доносе лајкове, популарност, а корисницима опасност. Млади најчешће нису свесни или су недовољно упућени у то.

"Најмлађа публика је заиста подложна манипулацији односно, постоје ти негативни изазови који су стварно доводили до неких крајње лоших ситуација", каже Леонора Ристић, ученица Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

"Нажалост људи одузимају свој живот и једноставно мислим да би требало да се да мало већа свест о томе", каже Елеонора Ристић, ученица Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

Изазови преко друштвених мрежа утичу на емоционални и социјални развој детета, могу бити увредљиви, или да угрозе некога. У зачараном кругу кратких видеа млади често проводе и по више сати, а то доводи до отуђења.

"Сматрам да је наша концентрација доста опала у последње време, деца нису више у стању да држе пажњу на часу, у школи и генерално у неким стварима које су дуже од пет, десет минута", наводи Анђела Ристић, ученица Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

"Примећујем велико смањење пажње ученика, односно када на часу гледамо одређене документарце, пошто предајем историју, историјске документарце, њихова пажња не може да траје више од неколико минута", каже Ненад Стојиљковић, професор историје.

Најугроженија су деца у пубертету, кажу стручњаци, јер још увек немају развијену свест и контролу понашања.

"Сматрам да је родитељска контрола неопходна, контрола по питању времена проведеног на мрежама, а и садржаја којима деца приступају на мрежама", каже Јасмина Младеновић, професор информатике.

"Коришћење интернета представља бег од неке усамљености, несхваћености, изолације детета. Те отворен разговор детета о проблемима што из живота, што конкретно на интернету, јесте још једна мера коју треба предузети", каже Светлана Величковић Момчиловић, психолог.

Да би се заштитили од негативних садржаја неопходно је пре свега освешћивање, кажу психолози, помаже и вођење дневника, као и спортске активности и дружење са пријатељима.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије