Читај ми!

Смедерево: Савремене физикалне терапије доступне бесплатно

Друштво за церебралну и дечју парализу Смедерева реализује пројекат "Менс сана ин корпоре сано", у оквиру којег, особе са инвалидитетом добијају бесплатну физикалну терапију. Терапије су намењене особама са мањим примањима, а у наредних девет месеци ову услугу искористиће њих 30-оро.

Прва група, од 10 корисника је почела са физикалним терапијама. Једна од њих је и Сунчица, која до сада није имала прилику да тегобе због церебралне парализе, решава најсавременијим методама.

"Ово ми помаже много боље него пре, после терапија сам покретљивија и могу да радим. Задовољна сам много и пријају ми", каже Сунчица Симић, из Смедерева.

На основу стања, процењује се врста и динамика терапије, а сваки корисник прође кроз циклус од 24 терапије.

"Наш циљ, заправо терапије, јесте да опустимо мишиће који су у спазму и да самим тим побољшамо болна места, стања да обезболимо и самим тим мишиће који су у атрофији, да ојачамо. Користимо физикалне терапије, кинезитерапију и фото-терапију, ласер, инфрацрвено зрачење и електотерапију у циљу јачања", каже Данило Михајловић, струковни физиотерапеут.

"То је од велике помоћи за наше чланове, зато што су они у доба короне били буквално зароблљени у својим кућама, тако да ова терапија, биће изузетно добра за њих, посебно око развијања моторичких способности", сматра Драган Стојановић, председник Друштва за церебралну и дечију парализу Смедерево.

Овај пилот пројекат је намењенен особама са слабијим материјалним примањима, а поред одраслих, укључена су и деца са инвалидитетом и сметњама у развоју, која су до сада, одлазила у Београд на терапије. План је да је овај пројекат од 2025. године буде финасиран из градског будзета, како би обухват корисника био већи.

"Она је намењена особама које имају примања до 30.000 на месечном нивоу, који се самостално крећу, или се крећу уз помоћ ортопедских помагала попут штапа, штака, или ходалица, а циљ је заправо да се одржи стање у којем јесу, како би имали одређени ниво самосталности у задовољавању основних животних потреба", каже Ивана Гвозденовић, координатор пројекта.

Пројекат се реализује у оквиру програма „ПРО - Локално управљање за људе и природу”, који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије