Читај ми!

По чему је једно бирачко место у Прибоју јединствено

Поред републичких и покрајинских, 17. децембра се одржавају и локални избори у 65 градова и општина, а право гласа у Србији има 6.500.165 грађана. Једно бирачко место у општини Прибој јединствено је у нашој земљи, али вероватно и у свету.

Иако нема море, општина Прибој има необично острво, село по много чему специфично од распада Југославије. Велики број оних који су уписани у бирачки списак у Саставцима, као и чланови изборне комисије да би остварили изборну вољу границу морају да пређу четири пута.

“Путовање из Прибоја, четири пункта прелазиш, па некад имаш те претреса овде, па треба ти два сата три да дођеш из Прибоја до Саставака и тако то”, каже Стјепко Грабовчић, из Саставака.

“Ми живимо у острву босанском тамо, делу. А иначе имамо и тамо и вамо држављанство једно и друго”, наводи Бориша Грабовчић из Саставака.

“Раритет је да можда општина Прибој има заиста значајан број, више бирача него што има становника. Има око 23.514 грађана, а 27.734 бирача тренутно су уписана у бирачки списак. То је захваљујући двојном држављанству”, објашњава Драган Љељен из Саставака.

На само неколико метара од сушаре у којој се диме свињетина и шаран, гласаће се у славској сали у дому Момчила Дробњаковића.

“Одржавало се горе у школи, па сад не може, нешто у Босни и онда овде ја сам дао ову просторију па ћемо видети”, каже Момчило Дробњаковић, из Саставака.

“Зато што се школа налази на територији Босне и Херцеговине, значи на територији друге државе. А ова кућа се налази на територији Србије. И да би све то испоштовали, значи одлучено је да се избори одрже 17. 12. у овој кући на бирачком месту број 25.”, каже Радош Крушкоња, председник Општинске изборне комисије.

“Може мало и пршуте да се поједе и кафа да се попије”, каже Момчило Дробњаковић из Саставака.

У селу су само две трговине. Двојне цене у динарима и маркама - у оној која је у Босни. У другој, која је удаљена мање од сто метара, само српска валута, јер је ту Србија. Трговци се увек радују изборном дану.

“Мало више промета, мало више се дружи народ и то је то. Мада је овако љети, мало су зезнули са овим границама, а ово је народ насељенији више има да је било да укину границе све би боље било, боље би народ ишао, функционисао, радио. Села су запуштана, зато што не може нико, кад је била корона морали смо да идемо преко Касидола на Црнуге да би стигли до Прибоја”, прича Миланка Кнежевић, трговкиња из Саставака.

Специфичност тог острва које припада Прибоју употпуњује и успутна атракција, која се налази на територији суседне општине Рудо. До бирачког места и назад поред ње свакако многи прођу без задржавања.

“За вријеме Аустроугарске монархије кад је била, ово је била задња железничка станица од Сарајева према Прибоју. Јер преко Увца, преко реке је била Отоманска империја, а вамо је била Аустроугарска. И онда демонстрирали они своју моћ, направили на крају свога царства направили једну вако велелепну зграду. Значи једина је на простору бивше Југославије. Једина је овака у Бечу још”, каже Бранислав Богдановић из Увца.

Десет пута умањена бечка железничка станица препуштена је зубу времена. Али могла би бити магнет за туристе, баш као и прибојско острво у којем је и изборни дан атракција.

петак, 23. фебруар 2024.
18° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво