Читај ми!

Заменик окружног тужиоца Сан Дијега о спречавању насиља у породици

Министарство правде Сједињених aмеричких држава у сарадњи са амбасадом те земље у Србији, организовало је гостовање америчког експерта за борбу против родно заснованог насиља.

Предавања Рајана Саундерса, заменика окружног тужиоца Сан Дијега, на тему спречавања насиља у породици, ове недеље пратили су српски полицајци, тужиоци, судије, социјални радници и студенти у Београду, Новом Саду и Суботици.

Господине Саундерс, највећи део ваше каријере посветили се процесуирању породичног насиља, злостављања старих и деце, укључујући финансијско, физичко и сексуално насиље, све до утужења убистава старијих, деце и беба. Које је од ових облика насиља је најчешће, према вашем искуству?

Бележимо све врсте родно заснованог насиља. Највећи број случајева је физичко насиље у породици. Има много случајева сексуалног злостављања деце, нарочито девојчица. Углавном су то случајеви у породици.

Шта нам можете рећи о америчком приступу родно заснованом насиљу и механизмима заштите жртава насиља?

Наш циљ у свим случајевима породичног насиља је да се укључимо што раније, да научимо прекршиоце како да контролишу свој бес и да он не проузрокује насиље према женама. Такође покушавамо да заштитимо жртве што боље можемо и да тај тип насиља не доведе до могућег убиства. Покушавамо да окупимо и удружимо све институције око наших жртви, а прекршиоце да упутимо на саветовање.

Радите као заменик тужиоца у канцеларији Окружног тужиоца Сан Дијега. Упознајте нас са Протоколом вашег тужилаштва за породично насиље.

Сврха протокола је усагласимо рад свих правосудних и полицијских органа са радом тужилаштва, да радимо заједно са докторима, психолозима и другим партнерима. Покушавамо да обезбедимо заједнички, стандардизован приступ случајевима породичног насиља, како би жртве биле безбедне, али и полицајци и да се процес заврши са утврђеном одговорношћу прекршилаца.

Да ли сте успели да се упознате са ситуацијом у Србији када је у питању родно засновано насиље?

Имао сам задовљоство да путујем вашем прелепом земљом и сусретнем се са полицајцима, судијама, социјалним радницима, психолозима. Оно што сам запазио да су сви веома посвећени да сачувају безбедност жена и да раде најбоље што могу. Оно што сам видео другачије у Србији је да су социјални радници укључени у дешавања на терену и да се изричу хитне мере које заштићују жртве. Мислим да је то сјајан приступ.

Шта би биле главне поруке за рањиве категорије становништва и жртве насиља?

После сусрета са толико храбрих и посвећених полицајаца у Србији, уверен сам да полиција жели да заштити жртве насиља, али је важно да они који су злостављани пријаве оно што им се дешава. Без пријаве насиља, и не можемо да им помогнемо.

Хвала што сте говорили за гледаоце РТС-а.

петак, 23. фебруар 2024.
18° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво