Читај ми!

Власе код Врања: Живот села и мештана пред зиму

Пољаница код Врања је брдско-планинска област са разуђеним селима и махалама. Сваки већи снег прави потешкоће, посебно у саобраћају. Да ли су се мештани добро припремили за зиму, проверавала је наша екипа из Врања.

Зиме су сурове у пољаничком крају нарочито у удаљеним планинским селима где живе стари људи. Славко Ђорђевић пешачио је више од сата, до продавнице, да набави неопходне намирнице и лекове. У селу живи са супругом.

“У руке све да носиш и то је тежак живот, а ми смо остарели, нема ко да нас снабдева, превоз нема и тешке су муке. Никога немамо да нас обилази”, каже Славко Ђорђевић, из Дупељева код Врања.

“Тежак је живот. Ко нема да му дотера дрва, брашно он си пати, трпи и гладује. Иде од кућу, до кућу и тражи ко да му пружи парче ‘леба, ко да му пружи кило брашна”, рекла је Драгица Ђорђевић, из Дупељева код Врања.

И до осталих планинских села тешко се стиже, лоши су путеви и када је лепо време.

Новица Ивановић, из Власа код Врања показује: “Ево како је клизав пут лоше време, трактор не може да изађе, не може ништа...”.

“Војска чисти пут, ни људи нема по једно, двоје у кући и то. Живи се ко како се снађе”, додаје Сунчица Ђорђевић, из Власа код Врања.

“Ми се за зиму припремимо лети, припремимо дрва, припремимо све, храну за стоку, за себе. Лети се припремамо, зими само морамо да очистимо снег, да избацимо, да приђемо до стоке“, истиче Душанка Јовић, из Власа код Врања.

Пољаничка област има 22 села. Помоћ и лекари до појединих домаћинстава стижу једино саоницама са ватрогасцима.

 

петак, 23. фебруар 2024.
16° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво