Читај ми!

Да ли у Кањижи јењава епидемија птичјег грипа због које је угинуло 600 ждралова

Тренутно је активно 11 жаришта птичјег грипа у Војводини и околини Београда. По подацима Покрајинског завода за заштиту природе пронађено је око 600 угинулих ждралова, више од половине на локалитету Капетански рит. Ипак након обиласка овог терена Ловачко удружење из Кањиже је утврдило да епидемија јењава и да нема нових угинулих птица.

Због правилног поретка ждралова на небу изнад Капетанског рита и атара села Мале Пијаце и њиховог укупног понашања, закључак је да су птице здраве и да је вирус авијарне инфлуенце ослабио. Ловци и чланови Штаба за ванредне ситуације општине Кањижа уверили су се у то прегледом терена. Ако не буде нових изненадних угинућа, мере опреза ће се примењивати наредних 15 дана.

„Остаје на снази што је у надлежности општине Кањижа да на пијацама се не сме продавати живина. Живе животиње. Ако будемо поново добили неко решење са другим мерама онда ћемо то, наравно применити. Ако не онда ће да престане ова ситуација”, наводи Балаж Бајтаи из Штаба за ванредне ситуације Општине Кањижа.

Ловиште у општини Кањижа има 29.900 хектара. Ждралови се окупљају на воденим површинама око Капетанског рита и све до сада угинуле птице ту су и нађене.

„Ове мере које су нам прописане од стране ветеринарске инспекције, односно решњем утицале су на то да сезона лова на пернату дивљач је тренутно прекинута. Тренутно су угрожена што се тиче наших делова Ором, Ново Село, Долине, Тотово Село, Мале Пијаце, Мали Песак", истиче Борис Бајић, председник ловачког удружења „Капетански рит".

Сем ових насеља, Управа за ветерину је у Бачкој и Банату угроженим и зараженим прогласила околину Сланог Копова код Новог Бечеја, околину Сенте, Чоканско Копово, језеро Русанда и околину села Томашевац.

понедељак, 26. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво