Читај ми!

У Новом Кнежевцу трка паса са запрегама

Један од најмлађих спортова у Србији је "Следог", трке паса са запрегама и јединствени изазов издржљивости. Нови Кнежевац је традиционално домаћин међународне трке са најјачом такмичарском конкуренцијом.

Уместо на санкама и снегу, пси уз власнике на двоточкашима или без њих у трци на стази дужине пет и по километара, захтевној и такмичарски врло изазовној траси. 12. Међународна трка паса са запрегом у Новом Кнежевцу окупила је око 70 такмичара из шест европских земаља. Александар Николић из Зрењанина са псом Бак први пут учествује.

“Иначе редован део тренинга за изложбе му је био да вуче бицикл, односно трчи поред бицикла по четири, 5 или 6 километара кад имам времена. Тако да сада је ово први пут, немамо нека очекивања и нисмо дошли због пласмана, већ да научимо нешто о самим псима”, каже Александар Николић, из Зрењанина.

“Све радимо због паса, због њиховог уживања и задовољства. То су пси предодређени за овакве изазове и трчање у природи је неопходно за њихово здравље. Могу су држати у стану, али морају и да трче”, наводи Данил Иванов, из Бугарске.

“Срећом се шири и на друге. Није случај само хаскијима, доста људи трчи са другим псима што је много лепо и много нам је драго да се шири и на друге”, каже Марија Милановић, из Београда.

Спорт је познат као Следог или Каникрос. Такмичење прате строга правила о учешћу и пси пролазе кроз ригорозан ветеринарски преглед.

На то што заштитници и љубитељи животиња кажу да је ово на неку начин злоупотреба и израбљивање животиња доктор Милан Ђокић, ветеринар одговара: „Не, напротив. Зато што су ово пси који траже да троше своју енергију. Ово су пси који су навикли да трче, да троше енергију и никаквих проблема ту нема. Нико не израбљује те псе.”

“Сваке године имамо више и више такмичара из Србије, а јако пуно такмичара долази из Мађарске, из Словеније, Бугарске, Немачке тако да је баш међународно”, наводи Ласло Домонкош, организатор такмичења.

Трке и такмичење запрежних паса су у Европи изузетно популаран спорт, док се код нас одржавају у неколико војвођанских места. У Србији тренутно постоје два следог клуба уз око 50 чланова, необичних заљубљеника у псе и природу.

недеља, 03. март 2024.
7° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво