Читај ми!

Кикинда је и ове године највеће урбано зимовалиште сова ушара на свету

Кикинда је и ове године највеће урбано зимовалиште сова ушара на свету. То су утврдили стручњаци Друштва за заштиту и проучавање птица Србије који су у сарадњи са кикиндском децом у оквиру традиционалне акције пребројали све сове које су зимско скровиште нашле у строгом центру града.

Стабла у центру Кикинде су и даље најсигурније место совама ушарама да презиме. Ко год да сврати у Кикинду изненади се видевши овај природни феномен да људи и птице не сметају једни другима.

"Мој деда је рођен овде у Кикинди, ми смо дошли само да видимо како је и да видимо. Нисмо знали да су ове, сове ту, нисмо знали да су овде", каже Ендру Новак из Аустралије.

Совама у част најмлађи Кикинђани су приредили изложбу радова инспирисану овим птицама. Сем креације научили су и основно о животу сова и њиховој заштити.

"Треба им 28 дана да излегу јаје, седам недеља треба малим совама да крену да лете. Оне могу да буду од осамдесетпет до сто центиметара дужина леђа", наводи Немања Фејеш, ученик из Кикинде.

Овогодишња "Сова патрола" у организацији Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са децом из Кикинде и гостима из Зрењанина пребројала је најмање 230 јединки које ће до априла користити овај смаштај у центру Кикинде. С обзиром да је повећан број глодара на њивама којима се хране сове, посебна порука је послата пољопривредницима који се боре против мишева и волухарица да би сачували усев.

"Да те отрове апликују, односно да их убацују у рупе. Након тога да их затварају јер је то врло важно. Ако отрови остану на површини они су доступни другим животињама као што су птице попут фазана, врана и свега осталог. И након тога може настати помор свих других животиња посебно оних које се хране лешевима отрованих глодара или отрованих птица", каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Рекордна година у броју сова на зимовању у Кикинди била је 2009, када је избројано 719 јединки, а на једном дрвету било је више од 200. Да би их задржали овде и у наредним годинама неопходно је чување постојећих и садња нових стабала.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво