Читај ми!

И пракса и ужина у пекарској радионици прокупачке средње школе

Прокупачка Пољопривредна школа ,,Радош Јовановић - Сеља'', захваљујући средствима које је обезбедило Министарства просвете, науке и технолошког развоја, комплетно је реновирала пекарску радионицу. Нова опрема ђацима ће омогућити боље уелове за стручно усавршавање, али и припремање ужине за 220 ученика ове школе.

Школска пекара је опремљена најсавременијим уређајима за квалитетно извођење наставе. Нове пећнице, лимитатори, меснице и ферментационе коморе ученицима пружају одличне услове за савладавање практичне наставе.

“Са овом опремом је много лакше, све је дигитално као на мобилим телефонима, тако да је брже и боље и ефикасније”, наводи Лука Микић, ученик треће године пекарског смера.

“Да месим кифлице, ђевреке, волим то да радим. Рад са другарима то је супер, сви се добро слажемо, све нам добро иде”, прича Мартина Митровић, ученица друге године пекарског смера.

Пракса је осмишљена као професионална припрема за будућег квалитетног радника, јер добро обучен пекар је веома тражен, па зато већина ученика завршне године већ сада има пословне понуде.

“Ко воли овај занат потрудиће се и неће му бити тешко. Имамо понуде за посао. После школе идемо да радимо”, каже Јелена Лешић, ученица треће. године пекарског смера.

“Планови за на даље су ми да завршим школу и да се запослим у некој пекари и да после тога отворим своју пекару”, наводи Далибор Ђорђевић, ученик треће године пекарског смера.

Током трогодишњег школовања, ученици стичу диплому пекар мајстор и могућност да наставе четврту годину на смеру прехрамбена технологија.

“Од ове школске године ученици добијају бесплатан доручак и бесплатан превоз. Немамо толико велики број ученика, око 10 до 15 пекара сваке године уписујемо у једном одељењу, пола пекара пола оператера у прехрамбеној индустрији. Они су по завршеној школи у потпуности оспособљнида раде овај посао”, наводи Зоран Миленковић, професор практичне наставе.

Поред пекарског смера у школи постоје ветеринарски, ратарски и прехрамбени, а практична настава се изводи на школској економији која поседује фарму кока носиља, пластенике, засаде воћа и у оквиру ратарске производње 10 хектара земљишта.

недеља, 03. март 2024.
7° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво