Читај ми!

Све мање мајстора који праве кровове од маћанских плоча

У ивањичком крају некада су били чести кровни покривачи од камених плоча, углавном из мајдана села Маће. По њему су и названи. Од прошле године - израда и употреба маћанских плоча је - на листи Нематеријалног културног наслеђа Србије, а мајстор Марко Марковић, из тог села, један је од ретких који их и прави и поставља на кровове.

На прсте једне руке сада се могу набројати мајстори који знају поставе кров од камених плоча. Затворени и зарасли су и некада чувени мајдани из којих се вадио и клесао материјал којим су вековима покриване куће у ивањичком крају. Редослед постављања плоча, техника бушења и закивања неке су од вештина тог заната.

“Тачно се по звуку осећа, као меденица или звоно оно што би рекли да има свако своје звук или по величини или по квалитету. Е тако и плоча исто има по тврдоћи. Значи то мора да знаш”, каже Марко Марковић, мајстор из села Маће.

Иако се са таквом покривком, по мишљењу мајстора Марка, ништа не може мерити, ни посла нема као некада. Сада углавном поправља или покрива куће старим материјалом. Кровови неограниченог века трајања направљени од маћанских плоча увршћени су у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

“Желели смо да подстакнемо људе да и даље чувају то своје културно наслеђе и да даље буду препознатљиви. И заиста у том послу смо успели да организујемо и школе које ће да обуче будуће мајсторе, јер у суштини много је мање мајстора него што је било раније, али та нит није прекинута”, истиче Снежана Ашанин, етнограф Народног музеја у Чачку.

У Национални регистар до сада је уписано 50 елемената, са циљем да и друге локалне заједнице представе наслеђе свог краја.

“Да га верификују и кроз наша стручна научна истраживања да му повећају видљивост да схвате његов значај и да прошире видљивост тих елемената”, наводи др Биљана Ђорђевић, музејски саветник.

Иако су савремени грађевински материјали потиснули маћанске плоче, традиционално градитељство ивањичког краја чува изворност и културно наслеђе непроцењивог значаја.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара