Читај ми!

Панчево: Зашто је важно уклонити опало лишће

Сезона скупљања опалог лишћа ове године је касно почела, због продуженог лепог времена, које смо имали у новембру. Екипе градског "Зеленила" у Панчеву, свакодневно су на терену, а грађанима који га сами скупљају поручује се да је паљење забрањено.

Радници ЈКП "Зеленило" Панчево имају обавезу да уклањају опало лишће са 200 хектара јавних зелених површина, тачније у широким улицама са великим дрворедима, јер је немогуће све отклонити. Осим што је клизаво и опасно када падне киша, уништава травњаке и зато га не треба оставити да само иструне.

“На травњацима се појављују флеке уколико остану веће скупине лишћа на њима, она трули. Лишће онемогућава доток светлости и задржава превише влаге, тако да се на тим местима травњаци теже опорављају”, наводи Жења Маринковић из ЈКП "Зеленило".
"Зеленило" скупљено лишће односи на градску депонију. Грађани који га скупљају сами могу да га користе за компост, али само ако је чисто.

“Ми не користимо тренутно за компост из простог разлога што се на јавним зеленим површинама осим лишћа налазе и друге материје, као што су отпад, шут и тако даље. Немамо могућности сепарације и због тога га не користимо као компост”, каже Жења Маринковић.

У селима се дешава да људи пале лишће, али у Градској управи упозоравају да то загађује животну средину и зато је забрањено и кажњиво.

"Преступа немамо. За сад немамо пријава. Казна за правна лица је 60.000, а за физичка 10.000. За одговорно лице у правном лицу исто 10.000”, каже Ненад Мирковић, секретар Комуналне инспекције.

Посла око сакупљања лишћа радници "Зеленила" имаће све до марта. А у исто време обавља се и садња новог дрвећа. У току је садња 300 одраслих стабала јасена, храста и јавора на градском кеју, што је суфинансирало Министарство за заштиту животне средине.

недеља, 03. март 2024.
7° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво