Читај ми!

Како вештачка интелигенција помаже пчеларима у управљању кошницама

Финале такмичења за најбољу технолошку иновацију, које ресорно министарство организује са РТС-ом, одржава се 21. децембра уз директан пренос. У серијалу „Децембар месец иновација" РТС истражује где су и шта раде досадашњи победници такмичења, међу којима је и Бихолд из Ниша чији се "Дигитални пчеларев асистент" већ користи.

Пчелари, уз дигиталног асистента фирме Бихолд (Beehold) у сваком тренутку знају колико је меда у кошници, какав је распоред саћа и меда или када су пчеле активне.

„Можемо да кажемо како температура утиче на пчеле. Како глобално загревање утиче на рад пчела, можемо да видимо у које доба године је у ком делу Србије, најбоље пчеларити”, наводи Јелена Пејић.

Горан Илић из Доњег Сухотна код Алексинца, који више од десет година живи од пчеларства, међу првима је купио овај уређај и повећао приносе.

„Ми увече добијамо информације где је највећи унос, те ноћи селимо пчеле пребацујемо их и сутра имамо веће приносе. Ако пребацимо 100 кошница где ћемо бити само по 100 грама у плусу, ми имамо већу количину”, каже Горан Илић.

Податке анализирају уз помоћ вештачке интелигенције. Већина чланова тима бави се пчеларством, а неки долазе из четврте генерације пчелара.

„Пчеле су нам јако битне, јер преко 35% снабдевања храном зависи од њих и онда ако пчеларима помажемо да имају више пчела, имамо више опрашивања и имамо више хране”, објашњава Петар Пејић из нишке компаније Бихолд.

Стартап компанија Бихолд, која ради у оквиру Научно-технолошког парка у Нишу, на крову зграде има две кошнице.

“Не могу да кажем да је тешко. Тренутно је у Србији повољна клима за развој стартапова. Ја мислим да сви ми као један стартап екосистем идемо у добром правцу”, каже Тихомир Ђурковић из компаније Бихолд.

Њихов производ је допринео једном од револуционарних открића, које је и научно потврђено – да пчеле не спавају ни ноћу. Оне управо тада мењају распоред саћа у кошницама, а то се до сада само претпостављало.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво