Читај ми!

Ужичанки Тијани сестра жели да донира материцу

После хистероктомије, Ужичанки Тијани Вучковић Аничић предложена је трансплантација материце, као шанса да постане мајка. За донора се без размишљања јавила њена сестра од тетке, а медицинске анализе су потврдиле и да одговара као донор. За трансплантацију, која се не ради у Србији, Тијани је потребно 50.000 евра и до сада је прикупљено 40 одсто средстава.

И поред трогодишњег лечења, тридесетогодишњој Тијани прошле године је одстрањена материца, али њој и супругу Милошу није се свет срушио, веровали су да постоји начин да постану родитељи.

„Ја сам знала да постоји сурогат мајчинство, али сам сазнала од своје докторке да постоји трансплантација материце. Милош и ја смо смо се одлучили да ја одем на трансплантацију материце, ту смо отишли код доктора Милана Миленковића, који ради такав вид операције. Када смо отишли код њега, он је, хвала богу, рекао да имам добру функцију јајника, али сад нам је био потребан донор”, прича Тијана Вучковић Аничић.

И наизглед тешко решив проблем тражења донора, у трену је решила Тијанина сестра од тетке, чији јој је загрљај од детињства био утеха.

„Тај неки телефонски позив је уследио где је она мени рекла да су тренутно у процесу тражења донора за материцу, где сам ја само рекла – да ли поред мене живе тражиш да то неко други буде? Мени апсолутно не значи ништа, а њој мења цео живот и доживеће и то, ко ја што сам доживела пре 15 година да постане мајка и ту нема двоумљења, ја желим то, ја сам спремна, и једва чекам да то урадим”, каже Милица Поповић из Ариља, Тијанина сестра од тетке.

Доктор Миленковић нам је потврдио да Милица испуњава услове за донора материце Тијани, која је већ замрзла ембрионе уочи трансплантације која ће се обавити у иностранству јер се не ради код нас.

„Кроз ово некако пролазим са неким лептирићима у стомаку… и боже здравља, да скупим то и да кроз неких пар месеци, ето овде ме видите оперисану и за неких можда годину дана са бебом”, каже Тијана Вучковић Аничић.

На путу ка мајчинству, додаје Тијана, нису јој сметња ни бенигни тумори на можданој кори, ни епилепсија коју терапијом држи под контролом.

среда, 21. фебруар 2024.
9° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво